El veïnat de Vilanova participa activament en la presa de decisions per millorar la salut comunitària |FOTOS| 

27 Jun 2018

comnova juny 2018 (8)-1200

album-fotografic-faldo-borde


Can Papasseit va acollir dilluns una nova fase del Pla de Salut Comunitària. Un projecte en el qual hi estan treballant l’EAP, l’Agència de Salut Pública, l’Ajuntament de Vilanova del Camí i la ciutadania. La sessió va servir per retornar la informació a la ciutadania i començar a prioritzar les actuacions que es consideren més importants i que poden millorar la salut comunitària


L’acte es va encetar amb la benvinguda per part de la regidoria de Serveis Personals, Salut i Consum, Sílvia Cáceres, que va aprofitar per recordar que “aquest és un projecte pioner a la comarca i potser a la província”. La regidora va donar les gràcies a les professionals de la salut, als tècnics municipals, entitats i ciutadania que han participat activament al projecte. Cáceres va agrair les aportacions de tots i totes perquè “sense aquesta part no es podria desenvolupar el Pla de Salut”.

El projecte que es va iniciar el segon semestre de 2017, amb la intenció de recollir propostes concretes de la ciutadania per millorar el benestar de la comunitat i disminuir les desigualtats en matèria de salut. En una primera fase del procés, va dir Ester Ibáñez de l’Agència de Salut pública, es van recollir prop de 600 enquestes, de les quals, una bona part van arribar de l’INS Pla de les Moreres, i per tant “les propostes i les opinions dels joves han estat molt importants en aquest procés” va dir Ibáñez.

Cap el mes de març es va aprofundir en aquests temes a través de reunions amb grups focals: un de perfil més tècnic i un altre amb representació de les entitats locals i veïnat del municipi. En tot aquest procés, explica Ibáñez, “ha estat també molt important el treball en xarxa que s’ha pogut fer i que ha permès fer un diagnòstic de salut de Vilanova del Camí tant quantitatiu com qualitatiu”. 

La Dra. Ma José Garcia, directora de l’equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí, va explicar que en el procés de recollida d’informació, es van anar concretant els actius en salut i benestar; els grups vulnerables; així com un conjunt de necessitats o problemes que la ciutadania creu que afecten la salut comunitària. Amb tota aquesta informació s’ha elaborat una llista amb 12 problemes o necessitats a partir dels quals es pretén confeccionar un pla d’acció. La ciutadania està preocupada per la mala alimentació i obesitat en infants; la salut mental i el risc familiar en infants i adolescents; les conductes de risc, problemes de salut mental i manca espai per joves; l’aïllament, solitud i depressió en persones grans i també el consum d’alcohol a totes les edats.

Altres temes que preocupen als vilanovins i vilanovines són l’abús de medicaments; l’atur, especialment en els joves i l’atur de llarga durada en homes; els nouvinguts sense xarxa social i poc integrats; el risc social en famílies amb pocs recursos econòmics i la qualitat de l’entorn, tant pel que fa l’aire com l’aigua: els abocaments, fums, brutícia, la qualitat del riu.

També van manifestar preocupació per l’ocupació d’habitatges i els problemes socials i de veïnatge que es donen i  també ha estat incorporat com un tema que preocupa, el tema de les barreres arquitectòniques a diferents llocs del municipi.


Llista Google Icons_format_list_bulleted_black_24dp_2x

Formulari de participació del Pla de Salut Comunitària COMNOVA


La nova fase del procés, va dir l’Alcaldessa Noemí Trucharte, requereix novament de la participació ciutadana, a qui es demana que prioritzi 5 problemes de la llista; “aquells que consideri més importants”. La intenció del govern municipal, va dir Trucharte, és fer alguna actuació per contribuir a la millora de la salut comunitària i alhora anar reduint les desigualtat en matèria de salut. “Caldrà veure i estudiar les vostres prioritats, avaluar les nostres competències com a govern local així com el pressupost que podem destinar a aquest projecte”, va dir l’alcaldessa.

Les persones que van participar dilluns a la sessió informativa ja van poder fer aquesta tria. Les prioritats del grup van ser en primer lloc, la salut mental i risc familiar en infants i adolescents; la segona, el risc social en famílies amb pocs recursos econòmics i en tercer lloc, l’atur juvenil i el de llarga durada en homes. També es van prioritzar altres temes com el consum d’alcohol a totes les edats i les conductes de risc i els problemes de salut mental en els joves.

El procés per prioritzar els temes en els quals treballaran de manera coordinada l’administració local, l’EAP i l’Agència de Salut Pública, continua obert i també es podrà omplir l’enquesta de manera telemàtica accedint al web municipal: www.vilanovadelcami.cat.

El termini per omplir l’enquesta, que és totalment anònima i en la qual no es demana cap dada personal, és el 3 de juliol.