Eleccions 21D: L’anàlisi de les Eleccions Autonòmiques en clau local |ÀUDIO i FOTOS|

22 des. 2017


A Vilanova del Camí van votar 7596 d’un cens electoral de 9256, que es tradueix en una participació del 82,07%. Cal destacar l’extraordinària mobilització en aquests comicis que resultaven extarordinaris des del punt de vista polític i social. Tot i així, la jornada electoral d’aquest 21D va transcórrer de manera tranquil·la i sense incidents importants


Carlos Delgado, C’s: “Ciutadans té la intenció de tenir representació a tots els municipis de l’Anoia a les properes municipals”


Els comicis autonòmics a Vilanova del Camí han deixat un clar vencedor, Ciutadans, que amb 2.938 vots, ha estat la força més votada i representa un 38,81% dels vots emesos. Respecte de les autonòmiques del 2015, la força que lidera Inés Arrimadas, ha guanyat un miler de vots més i pren distància respecte de la segona força més votada que ha estat el PSC.

A Catalunya també ha estat la primera força política però el resultat, 1.102.099 vots, no han estat suficients per trencar el boc independentista.

Hem fet valoració dels resultats d’aquest 21D amb Carlos Delgado, un dels representants locals  i comarcals del partit que, de moment no té representació al consistori, oficialment al menys.  Delgado ha explicat a Ràdio Nova que s’estan constituint oficialment i que esperen crear agrupacions a tots els municipis de la comarca, també a Vilanova del Camí, amb la intenció d’aconseguir una representació important en les properes municipals.

Delgado però ha deixat clar que l’excel·lent resultat de la formació taronja en aquests comicis no té perquè repetir-se en les eleccions locals, “ja que les lectures són molt diferents”


Noemí Trucharte, PSC: “En aquests comicis ha quedat clar que Vilanova del Camí no és independentista”


El PSC, liderat per Miquel Iceta, ha obtingut a Vilanova del Camí 1.377 vots, un 18,19% del pastís electoral i perd vots respecte del 2015, quan els socialistes van tenir 1.460 vots.

A Catalunya, el PSC tampoc ha tingut els resultats desitjats, malgrat guanyar un diputat més que en les eleccions del 2015. Ho reconeixia el propi Miquel Iceta dijous al vespre i en aquesta línia s’ha expressat també l’alcaldessa Noemí Trucharte. Assegura que esperaven un millor resultat a Catalunya on no han estat capaços de desfer el bloc independentista que continua sumant majoria per reeditar el pacte de govern al Parlament.

La situació actual i els resultats d’aquests comicis, explica Noemí Trucharte, “obren un període d’incertesa i de dificultats que ens fa retrocedir i ens col·loca al principi d’un bucle”.

Sobre l’anàlisi de les xifres a nivell local, Noemí Trucharte ha destacat que “en aquests comicis ha quedat demostrat que Vilanova no és independentista, perquè els vots de les forces constitucionalistes representen pràcticament el doble que els que han sumat els partits republicans”.


Meritxell Humbert, ERC: “L’independentisme ha deixat de ser un fenomen residual i ha passat a ser una tendència en creixement”


ERC amb 1.198 vots, el 15,83%, s’alça com a tercera força. La formació republicana liderada per Oriol Junqueras ha fet un molt bon resultat a Vilanova del Camí, més si tenim en compte que en els comicis anteriors on es van presentar amb CiU, sota les sigles JuntsXSí, van sumar 1.460 vots.

N’hem fet una valoració amb Meritxell Humbert, regidora d’ERC a Vilanova del Camí que s’ha mostrat molt satisfeta dels resultats que ha qualificat “d’històrics” ja que han superat els aconseguits el passat 27-S i l’1 d’octubre. “L’independentisme ha deixat de ser un fenomen residual a ser una tendència en creixement” ha reblat.

Pel que fa a l’escalada de C’s, Humbert ha lamentat “la deriva de Vilanova cap a l’extrema dreta” tot i que reconeix que “el bloc independentista cada vegada fa menys por”

Humbert també ha destacat la gran participació en aquestes eleccions, superant el 80% i la mobilització d’una xifra important d’interventors i apoderats als que ha aprofitat per agrair la seva tasca.


Jordi Barón, PDCAT: “La suma dels vots de partits independentistes a Vilanova del Camí sumen un 30%, superant els 2.000 vots”


Junts x Catalunya ha aconseguit a Vilanova del Camí 803 vots, un 10,61% i es situa en quarta posició. A Catalunya han estat la segona força amb 34 escons i un total de 940.602 votants.

Tot i així, Jordi Barón, regidor convergent a Vilanova del Camí, ha fet una lectura positiva dels resultats i destaca que “la suma dels vots de partits independentistes a Vilanova del Camí sumen un 30%, superant els 2.000 vots”

El regidor convergent s’ha mostrat satisfet però preocupat pels resultats electorals del 21D. “Aquestes eren unes eleccions complicades i extraordinàries en què hi ha mig govern a l’exili i quatre persones a la presó”. Està convençut que es podrà reeditar el pacte de govern amb ERC i la CUP  però reconeix que la victòria de C’s el preocupa. Assegura que “la formació que lidera Inés Arrimadas ha capitalitzat una part important del vot del PP”


Els Comuns retrocedeixen i no seran clau per a la governabilitat de Catalunya


La cinquena força a Vilanova del Camí ha estat els Comuns que han obtingut 631 vots, un 8,34% i baixen lleugerament respecte al 2015, tenint de referència la confluència CatSíqueesPot que van sumar 721 vots.

A nivell català, CeC ha sumat 323.460 vots, 8 escons, 3 menys que en el 2015 com a CSQEP.


El PP baixa d’11 a 3 escons i es queda a la cua de les formacions polítiques


El PP que ha estat la força més castigada en aquests comicis. A Vilanova del Camí representa la sisena força, baixant dels 634 vots del 2015 als 286 d’aquest 21D de 2017 i es tradueix en un 3,78% del total dels vots emesos.

A Catalunya el PP ha retrocedit del 11 als 3 escons i suma 184.000 vots, enfront dels més de 349.000 del 2015.


La CUP també perd força i passa de 10 a 4 escons


La CUP tampoc ha aconseguit un bon resultat aquestes eleccions. A Vilanova del Camí baixa dels 366 vots, del 2015, als 185 d’aquests comicis, un 2,44% dels vots.

I a nivell català, els resultats col·loquen la Candidatura d’Unitat Popular, a la cua, just abans que el PP i obté 4 diputat, 6 menys que en les passades autonòmiques.

PACMA, el partit animalista, ha aconseguit 82 vots a Vilanova del Camí, un 1.08% i Recortes 0-Grupo Verde 26 vots, el 0,34%

recompte centre obert (3)-v2

Podeu clicar sobre la imatge per accedir a l’Àlbum Fotogràfic