- Vilanova del Camí se suma a la crida de les Ciutats de Pau en favor deldesarmament nuclear
- L’alcaldessa Noemí Trucharte ha participat a l’Assemblea general i ha unit la seva veu a la d’altres alcaldes i alcaldesses d’arreu del món per avançar cap a la pau i el desarmament
- Les ciutats membres -n’hi ha 200 a Catalunya- aproven el full de ruta per 2021

La reunió ha tingut lloc justament el dia que entra en vigor el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, després que més de 50 estats l’hagin signat i ratificat. El Tractat va ser aprovat per les Nacions Unides el juliol de 2017, després de molts anys de demandes de la societat civil i de les reivindicacions dels supervivents dels bombardejos i els assaigs nuclears. Amb aquesta fita històrica, s’ha aconseguit que les úniques armes de destrucció massiva que no estaven prohibides fins ara ho estiguin, com ho estan les armes químiques i les biològiques.
Una campanya de ciutats pel desarmament nuclear
L’assemblea ha expressat el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat, aprovant una Declaració que celebra l’entrada en vigor del Tractat i insta els estats a comprometre’s amb aquest exitós procés de desarmament.
Josep Mayoral, alcalde de Granollers i president de la xarxa, ha destacat la iniciativa ‘Ciutats de Pau’, una campanya impulsada per diverses organitzacions de suport al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, que convida els municipis a aprovar una moció demanant als seus governs estatals que signin el Tractat.
Són moltes les ciutats d’arreu del món que ja s’ha sumat a aquesta crida. Alguns municipis catalans i espanyols també s’hi han adherit. Des d’alcaldes i alcaldesses per la pau, conjuntament amb ICAN (Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears) i l’ONG FundiPau, impulsen la campanya «Ciutats de Pau» i conviden tots els ajuntaments a adherir-s’hi.

La nova comissió executiva impulsarà el pla d’acció per 2021
L’assemblea, que ha estat presidida per el president de la xarxa Josep Mayoral, ha aprovat la composició de la comissió executiva pel període 2021-2023, formada per 9 municipis, entre els quals hi ha la capital de l’Anoia, Igualada, així com també: Calella, Figueres, Flix, Gavà, Granollers, Manlleu, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.
Així mateix, també s’ha aprovat el Pla d’acció de la xarxa, que està alineat amb els eixos de treball de l’organització internacional Mayors for Peace, que agrupa més de 8.000 ciutats de 165 països. A Catalunya hi ha més de 200 municipis que en són membres.
Entre d’altres punts, es preveu consolidar i ampliar la xarxa de municipis compromesos, elaborar i implementar agendes locals de pau i convivència i encoratjar els municipis a unir-se a la campanya «Ciutats de Pau».