El Centre d’Innovació de l’Anoia, a Vilanova del Camí, ha acollit aquest divendres una sessió informativa i de treball sobre l’anomenat Slow Tourism, o turisme sostenible i responsable, un concepte que convida a tècnics i polítics, representants del sector públic i privat, a repensar la manera de viatjar i gaudir del turisme
La jornada, emmarcada en el Med Pearls o Perles del Mediterrani, és un projecte finançat per la UE que lidera l’Agència Catalana de Turisme per al conjunt de destinacions de la Mediterrània, i en el qual la Diputació de Barcelona és copartícip amb el suport del Consell Comarcal de l’Anoia. El Mead Pearls té com objectiu la creació de 26 experiències turístiques en diversos països del Mediterrani com són Egipte, Grècia, Jordània, Palestina i Itàlia.
L’acte, que ha aplegat prop d’un centenar de persones relacionades amb el turisme i l’ecoturisme a la comarca, s’ha encetat amb les salutacions oficials que han anat a càrrec de l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte; de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; Jordi Cuadras, vicepresident del Consell Comarcal de l’Anoia i Juan Luis Ruiz López,diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona.
L’alcaldessa de Vilanova del Camí Noemí Trucharte s’ha mostrat satisfeta de poder acollir aquesta jornada de treball sobre el turisme sostenible que “encaixa perfectament en la filosofia d’aquest centre. Durant la jornada d’avui, no només es repensarà la manera de viatjar i gaudir del turisme sinó que es començaran a teixir els fonaments per convertir l’Anoia en una destinació de turisme de qualitat i excel·lència”, ha dit l’alcaldessa vilanovina.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que el Med Pearls és un projecte que “pot ser rellevant per la comarca i és important que agents públics i privats el coneguin i treballin plegats per a la promoció del turisme i la dinamització del teixit productiu”.
El turisme, ha dit Chacón, representa un 12% del PIB a Catalunya, i ocupa a un 14% de la població activa catalana. El model de turisme que es vol impulsar a través del Med Pearls, i l’Slow Toruism, explica la consellera, “és un turisme sostenible culturalment, medi ambientalment i socialment que s’integra al Pla Estratègic del departament on es prioritza que sigui un turisme casat amb les 4D’s: l’increment de la despesa dels turistes; augmentar la desestacionalització –que el turisme no es concentri només als mesos d’estiu-; fomentar la diversificació i la desconcentració de l’àrea de Barcelona”.
Seguint aquesta premissa, s’han triat tres comarques per desenvolupar el projecte: Les Garrigues, la Ribera d’Ebre i l’Anoia que durant 30 mesos hauran de desenvolupar productes que les posicionin com a destinació de qualitat i excel·lència per a l’Slow Tourism a nivell internacional.

Des del Consell Comarcal de l’Anoia, el vicepresident Jordi Cuadras, ha agraït a Generalitat i Diputació que hagin triat l’Anoia per a desenvolupar aquest projecte que posa en valor iniciatives innovadores basades en la cooperació público-privada. Cuadras ha destacat el potencial turístic de la comarca, “que ja és una perla del Mediterrani”, i que permet al visitant “esponjar-se al nostre territori, assaborir-lo, integrar-se i interactuar amb les persones que hi viuen”. Per això diu Cuadras, el Consell Comarcal aposta per a un model de turisme que fugi de les preses i que ofereixi experiències enriquidores i memorables.
Per la seva banda el diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Juan Luis Ruiz López, ha introduït la necessitat d’equilibri territorial, també des del punt de vista del turisme. L’ens provincial aposta fermament per al desenvolupament del turisme sostenible i responsable i des del 2007 gaudeixen de la certificació biosphère per a les marques turístiques Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona. Un compromís de sostenibilitat econòmica, ambiental, social i cultural que han proposat també a les empreses de la província i que a hores d’ara ja suma més de 360 adhesions.
Durant aquesta jornada s’han començat a teixir els fonaments d’aquest projecte a partir de l’anàlisi de les necessitats del territori i del producte turístic a desenvolupar. Aquest projecte ha de permetre desenvolupar productes turístics enriquidors, sostenibles i pioners, que permetin convertir l’Anoia en una comarca receptora d’un turisme de qualitat.