El dia 12 de maig es celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia. L’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central (FM-SFC/EM-SQM-EHS) ha preparat, un any més, a la comarca, la commemoració d’aquesta diada que té com a acte central, aquesta tarda, la presentació de la Unitat d’Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central a l’Hospital d’Igualada
La presidenta de l’entitat i coordinadora a l’Anoia, Teresa Ribera, es mostra satisfeta i agraïda de l’evolució que s’ha fet “des de l’aprovació al Parlament l’any 2008 de la Iniciativa Legislativa Popular per reconèixer la fibromiàlgia i desplegar unitats d’especialització per al seu tractament, com la que tenim a l’Anoia; suposa un gran avenç”.
Les unitats ofereixen un tractament multidisciplinari. Estan integrades per metges reumatòlegs, de medicina general interna, psicòlegs clínics, fisioterapeus… Des de les diferents vessants, avaluen al pacient abans de decidir incorporar-los a una formació que els ajuda a abordar i aprendre a conviure amb la malaltia.
Les síndromes de sensibilització central (SSC) –fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i síndrome de sensibilitat química múltiple– són patologies cròniques, d’origen desconegut i, en un gran nombre de pacients, especialment invalidants. Des que es presenten els primers símptomes fins al diagnòstic pot passar un llarg període. A més abordar-les és complex, amb la qual cosa es dificulta l’atenció als malalts. És per tot plegat, com assenyala Ribera, que la commemoració del Dia Mundial de la Fibromiàlgia serveix per donar visibilitat a aquestes malalties, encara molt invisibles.
Ribera ha donat les gràcies al doctor Xavier Cantero, una de les persones més implicades en l’abordatge de la fibromiàlgia a l’Anoia i l’encarregat de la presentació de la Unitat d’Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central, aquest dijous a partir de les sis de la tarda a la sala d’actes de l’Hospital d’Igualada. També ha estès els agraïments a la doctora Maria Dolors Grados qui impartirà una conferència des de la visió de la reumatologia.
La presidenta de l’associació ha destacat també la importància de l’acompanyament de la Plataforma de Familiars de FM, SFC i SQM.
Les persones que estiguin interessades en conèixer més a fons l’associació o demanar més informació poden trucar al telèfon 650 405 683.
Investigadors de l’ICS Catalunya Central guanyen una beca per investigar sobre la fibromiàlgia i les patologies associades
Un equip d’investigadors de l’ICS Catalunya Central ha guanyat una beca per desenvolupar una investigació sobre la fibromiàlgia a partir de les dades de les històries clíniques de diversos grups de pacients. Aquest estudi permetrà aprofundir en els trastorns i les afectacions associades a aquesta malaltia.
L’equip d’investigació guanyador l’ha liderat Glòria Saüch, infermera de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Catalunya Central, amb la col·laboració dels investigadors Jacobo Mendioroz i Josep Vidal, de la Unitat de Suport a la Recerca, i dels metges de l’Anoia Xavier Cantero i Robert Panades. Es tracta d’una beca del Sistema d’Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP) de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol.
Els investigadors revisaran i estudiaran les dades clíniques del període de 2010 a 2017 de dos grups de pacients (un grup de persones que tenen fibromiàlgia i un altre de persones que no en tenen). L’objectiu és descriure els trastorns i malalties associades dins el primer grup, i valorar-ne el risc de patir problemes d’ansietat i depressió, en comparació amb la població general.
Les dades, que es tractaran de forma anònima, s’extrauran de la base de dades SISAP, a partir de la història clínica registrada de pacients dels centres d’atenció primària de l’ICS.