- Hortolans i petites microexplotacions podran venir treballant com ho feien abans d’aprovar-se la llei de residus.
- El tràmit es pot fer al Registre de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, a l’Oficina Comarcal de l’Anoia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i també en línia.
Des d’aquest dimecres dia 11 de gener, torna a estar habilitat el canal habitual al Registre de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, per demanar la comunicació per a cremes de restes vegetals del 16 d’octubre fins al 14 de març. I és que des del dia 2 de gener la pagesia pot venir treballant com ho feia abans d’aprovar-se la llei de residus que prohibia la crema de restes agrícoles. Una limitació que va generar malestar i revolta en el sector.
El retorn a la situació anterior arriba després que s’hagi derogat el punt 27.3 de la Llei de residus espanyola que no permetia la crema d’aquests materials sense permís excepcional, o bé per motius fitosanitaris o bé de prevenció d’incendis forestals. La derogació deixa fora de la prohibició a les petites explotacions agràries; totes les de menys de 50 treballadors o que generin menys de 10 milions d’euros anuals de volum de negoci –que són pràcticament el 99% del total a Catalunya.
Des d’ara només hauran de tornar, com ja feien abans, a demanar el permís per aquestes cremes. Amb tot, aquestes explotacions han de complir amb la normativa de prevenció d’incendis, per la qual cosa han de demanar autorització per fer la crema de restes vegetals.
Aquest és un tràmit que també es pot fer a l’Oficina Comarcal de l’Anoia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, que es troba a l’Avinguda d’Àngel Guimerà 11-13.
Per ampliar informació, la Generalitat de Catalunya també ha activat un enllaç: Autorització o comunicació per a la realització d’activitats amb risc d’incendi forestal. gencat.cat, on es pot fer la sol·licitud de crema i per la qual cal identificar-se digitalment.