- Tant l’odontòloga Eva Marcè com la higienista Mireia Gallego, insisteixen en la importància de fer revisions bucodentals a nadons. L’educació bucodental a les famílies pot evitar mals hàbits i prevenir les càries en infants
- La proliferació de bacteris a la boca pot complicar malalties com la diabetis o provocar problemes cardíacs
Les professionals del CAP de Vilanova del Camí i Ràdio Nova hem encetat aquesta setmana una nova temporada de col·laboracions amb l’espai Salut des del CAP. Aquest dijous, 30 de setembre, hem parlat de salut bucal amb l’odontòloga Eva Marcè Termes i la higienista bucodental, Mireia Gallego Hernández.

Des del CAP de Vilanova del Camí s’ofereixen diferents prestacions odontològiques. Darrerament, amb la incorporació de la higienista, el servei ha fet un gir important i s’han incorporat altres tractaments que complementen els que ja es prestaven.
“Els més habituals són les revisions generals i les urgències bucodentals, però també es fan exploracions preventives de la cavitat bucal en dones embarassades i revisions i tractaments preventius i conservadors en infants i joves. En aquest cas, es fan aplicacions de fluor tòpic, obturacions i segellat de fissures”
Eva Marcè, odontòloga del CAP Vilanova
Tot i que el ventall de prestacions en odontologia és molt important, hi ha alguns serveis que no estan contemplats per la seguretat social.
“Són tots aquells tractaments d’odontologia conservadora que impliquen la reparació de peces dentals i la col·locació de pròtesis”.
Tant l’odontòloga Eva Marcè com la higienista Mireia Gallego, insisteixen en la importància de fer revisions bucodentals des d’edats molt primerenques, és a dir en nadons a partir d’un any. Aquests espais són especialment importants per oferir informació i educació bucodental a les famílies per evitar mals hàbits i prevenir, per exemple, les càries en infants.
L’equip d’odontologia es desplaça als centres d’ensenyament on fan revisions bucodentals a l’alumnat de primer i de sisè. Durant aquestes sessions prenen nota dels problemes que poden tenir els infants i joves i, en cas necessari, se citen al CAP per buscar solucions. En aquestes revisions també se’ls aplica fluor tòpic.
Marcè i Gallego, expliquen que una bona salut bucodental, pot evitar problemes greus de salut.
“Tot comença amb una bona masticació, una bona parla… que és el principi del sistema digestiu. La proliferació de bacteris a la boca pot complicar malalties com la diabetis o provocar problemes cardíacs”.
La higienista Mireia Gallego indica que una bona higiene bucal té en compte tota la boca: dents, genives, llengua.
“Cal raspallar la dent per totes les seves cares i utilitzar fil dental per netejar les restes d’aliments que queden entre les dents. El raspall interdental només s’ha d’utilitzar quan ho indica l’odontòloga o la higienista”.
Pel que fa a les pastes dentals és important utilitzar una pasta amb fluor, com a mínim de 1000 ppm, especialment indicada en infants a partir dels dos anys, per evitar les càries infantils.
“Els col·lutoris, únicament són efectius, si primer hi ha hagut una bona neteja, si no serveixen de ben poc. És com dutxar-se sense sabó”
Mireia Gallego, higienista bucodental
El servei d’odontologia i d’higiene, expliquen Marcè i Gallego, s’ha anat adaptant per oferir també el servei a pacients amb necessitats especials o mobilitat reduïda, per exemple. En altres casos, com els tractaments en pacients que prenen bifosfonats orals i que tenen risc de patir osteonecrosi de la mandíbula, les professionals del CAP es coordinen amb altres professionals de l’Hospital Universitari d’Igualada.