Els Ajuntaments d’Igualada, la Pobla de Claramunt i Vilanova del Camí han decidit iniciar de manera conjunta els procediments per regularitzar la prestació del servei d’aigua municipal. La mesura, segons ha explicat el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Pont, vol solucionar la falta de concessió amb l’empresa que presta el servei, Aigua de Rigat, i posar així fi a una irregularitat històrica a la comarca de l’Anoia. Els tres municipis han decidit anar plegats en la regularització ja que parteixen de la mateixa situació: mai s’ha arribat a crear formalment el servei municipal de l’aigua.
En aquestes poblacions el servei s’ha prestat històricament sense que s’hagi fet cap concurs de concessió pública. Ara, entomen el repte de posar ordre a la situació en un procediment que calculen que s’allargarà més d’un any i que compta amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona.
La companyia Aigua de Rigat s’encarrega de la infraestructura, gestió i de la prestació del servei de l’aigua en les tres poblacions des dels anys 20 del segle passat sense contracte. “Aquest problema és compartit amb diversos municipis de tot el país. Fa més d’un segle, pocs ajuntaments podien assumir la creació d’un servei d’aquestes dimensions”, segons Jordi Pont. Abans de fer el pas, les poblacions han estudiat experiències similars que han dut a terme altres ciutats com Berlín o Buenos Aires.
Des d’Igualada, Pont ha reconegut que “serà una de les operacions jurídiques més complexes a la qual s’hauran enfrontat mai els tres consistoris”. Per ordenar la situació, ha detallat que el fonamental és “fer-ho de forma més ràpida, efectiva i amb les mínimes repercussions per als usuaris”.
Així, els tres alcaldes han acordat les fases del procés que començarà amb una auditoria econòmica i un inventari del patrimoni de Aigua de Rigat. A partir d’aquí, els consistoris han marcat la creació d’una comissió d’estudi que desemboqui a assumir la titularitat del servei durant un període de transició fins que es decideixi el model de gestió més adequat: mitjançant una empresa externa; per part del mateix ajuntament o per part de Generalitat. La previsió és que el procés finalitzi l’any 2018.
Pont ha aclarit que tenir el govern no vol dir tenir la gestió, ja que el model de gestió –ja sigui directa o concessionada- es decidirà un cop es tingui tota la informació sobre la taula.
La proposta feta des del consistori igualadí arriba quatre mesos després que l’entitat Aigua és Vida denunciés irregularitats en el servei d’aigua a Igualada, Vilanova del Camí i altres municipis de la comarca i anunciés que el servei no estava emparat per cap contracte de concessió.