Josep Minguet i Ricardo Malacarne: “Aquests 25 anys de germanor ens han deixat històries colpidores” |ÀUDIO|

31 Ago 2017


Agermanament 2017


Vilanova del Camí i Calcinaia es van agermanar l’any 1992. I Vilanova i Amilly, a França, l’any 2002. L’Agermanament a Vilanova del Camí va indestriablement unit a molts noms propis. Homes i dones que hi ha cregut fermament i que han treballat per fer-lo créixer i per donar-li un sentit. Persones que des de diferents responsabilitats, polítiques, socials, esportives, educatives… s’hi han implicat i l’han fet gran, tant gran, que enguany celebrarem el 25è aniversari de l’agermanament entre Vilanova i Calcinaia i el 15è aniversari entre Vilanova i Amilly


El vilanoví Josep Minguet i l’italià, Ricardo Malacarne han estat dues persones clau en aquest procés de germanor que es va iniciar l’any 1989 tot i que no es va materialitzar fins el 1992. També ho van ser, recorden Minguet i Malacarne: “Joan Vich, l’alcalde vilanoví en aquell moment, que va ser l’ ideòleg i l’impulsor d’un projecte molt novedós”. Juntament amb Vich, han destacat el nom dels alcaldes i regidors, tant de Calcinaia com de Vilanova, que han donat continuïtat al projecte i que han construït i desenvolupat aquesta relació.

Per a Ricardo Malacarne, “parlar d’agermanament és parlar d’un somni, una esperança, una il·lusió increïble que acabi unint els pobles d’Europa” el que ell anomena “l’Europa dels ciutadans”. Conscients que aquesta idea és avui en dia encara una utopia, Josep Minguet, recorda que durant aquests 25 anys s’ha fet molta feina i en aquest sentit destaquen la tasca i l’esforç que han fet les diferents administracions locals. “L’agermanament ha de néixer sota l’aixopluc de l’ajuntament per garantir la seva continuïtat, la seva permanència” asseguren.

Tot i així, reconeixen que la capacitat de la ciutadania i la seva implicació són indispensables per mantenir viu l’agermanament. “Aquests 25 anys de germanor ens han deixat històries colpidores”, diu Josep Minguet, qui assegura que “per a molts de nosaltres, els nostres germans de Calcinaia són com els nostres germans biològics”.


Ricardo Malacarne creu que s’està perdent l’esperit de l’hospitalitat


 Ricardo Malacarne ha posat de manifest, amb certa melangia, la pèrdua actual del valor de l’hospitalitat. “Poder obrir les nostres portes, com es feia a l’antiguitat, per compartir allò que tenim, tant pobresa com riquesa, tant se val, perquè aquells qui comparteixen taula, qui celebren plegats… no es disparen. Aquells qui comparteixen construeixen pau”.


Malacarne i Minguet conviden la ciutadania a participar de la xerrada d’avui i a fer aportacions per donar una nova dimensió a l’agermanament


Tant Ricardo Malacarne com Josep Minguet formen part actualment de les associacions de germanor de Calcinaia i Vilanova del Camí i aquesta tarda, a les 20 h, seran els encarregats de conduir una xerrada per fer memòria d’aquests 25 anys de relació.

Volen que sigui un acte participatiu on tothom pugui fer aportacions amb l’objectiu de donar un nou impuls a l’agermanament, una nova dimensió. Volen poder concretar projectes concrets en àmbits concrets: esports, escola, comerç…

En el marc de l’agermanament, diu Malacarne, han tingut cabuda projectes molt diversos. Hem treballat conjuntament amb el comerç i la indústria participant en fires multisectorials tant a Catalunya com a Itàlia, hem celebrat dues curses per la Pau, hem compartit festes i costums, esdeveniments esportius, tradicions populars… però cal seguir cercant projectes concrets, projectes amb iniciativa, que permetin enfortir les relacions entre Vilanova i Calcinaia però també amb altres poblacions i altres països.

Aquests dies de Festa Major també podeu gaudir de la mostra fotogràfica “Colore d’Europa” als baixos del Casal de la Gent Gran.

Dissabte, a les 9 h, a la plaça Catalunya es farà un esmorzar popular al que hi està convidat tothom, i tot seguit s’iniciarà una cercavila ue farà parada a la plaça Calcinaia on l’ajuntament ha preparat una petita sorpresa. La cercavila acabarà a la plaça del Mercat on estan prevista la salutació institucional i l’actuació de la vilanovina Sheila Grados i el Centro Cultural Extremeño Anoia.

Diumenge, el dinar de germanor aplegarà les delegacions de Calcinaia i Amilly amb les famílies vilanovines d’acollida.

Avui és l’últim dia per comprar els tiquets que trobareu a la consergeria de Can Papasseit.