Sant Jordi ha encetat la Setmana sense soroll a Catalunya. Del 23 al 29 d’abril es realitzaran activitats de sensibilització per a escolars i per a la ciutadania en general promogudes pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient de la Generalitat. Vilanova del Camí també s’hi ha adherit amb una exposició sobre el soroll i el silenci, a la Biblioteca que anima a reflexionar sobre com la contaminació acústica afecta a la nostra salut
Sota el lema “Aturem el soroll!”, l’objectiu d’aquesta iniciativa, tal i com explica la bibliotecària vilanovina Teresa Mas, és “conscienciar la població dels perjudicis que té el soroll en la salut i promoure iniciatives per prevenir la contaminació acústica, així com sensibilitzar-nos i donar-nos eines per controlar el soroll”.
I és que el 28% de la població de les grans aglomeracions urbanes de Catalunya està exposada a nivells superiors als objectius de qualitat acústica durant el dia. Una xifra que arriba al 40% de la població durant la nit. Només l’11,4% gaudeix de nivells per sota dels valors considerats com a zona tranquil·la urbana.
Per posar en valor les actuacions que permeten millorar la qualitat acústica, el Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa aquesta Setmana sense soroll, que se celebrarà fins diumenge 29 d’abril. Hi col·laboraran tots els agents implicats, des de les administracions a la ciutadania, els centres escolars o les empreses relacionades.
L’acte central d’aquesta Setmana sense soroll a Catalunya és el II Congrés d’Acústica de Catalunya –Acusti.cat–, que té lloc entre avui i demà dijous, al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa. És un esdeveniment de referència en el sector, que comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn els reptes i dilemes que es presentaran al voltant de la problemàtica del soroll.
A més, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha programat un seguit d’activitats per acostar la Setmana sense soroll a tota la ciutadania com ara un certamen de fotografia obert a les escoles que tindrà difusió a les xarxes socials.
També per a les escoles, el Servei de Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa ofereix un taller de sensibilització que es pot demanar en préstec.
A més bona part dels Parcs Naturals catalans ofereixen la possibilitat de realitzar una sortida per localitzar i identificar els diferents sons que s’hi produeixen, ja siguin naturals o bé relacionats amb l’activitat humana.
I una altra de les activitats que de ben segur tindran l’adhesió de força biblioteques, com és el cas de la Vilanova del Camí, és la realització d’alguna acció per a la sensibilització d’aquest tema. A la biblioteca vilanovina podrem veure una exposició i a més, com explica Teresa Mas, “des del dia de Sant Jordi, es poden trobar al taulell punts de llibre amb la imatge de la Setmana sense soroll”.
Aquesta setmana busca conscienciar sobre la necessitat de promoure la preservació de l’ambient acústic a nivell internacional, la bona salut auditiva i sobre les molèsties i efectes perjudicials que el soroll genera i té per a la salut.