- Un total de 950 alumnes de primària i secundària de Vilanova del Camí han rebut xerrades.
Al llarg de 6 matins la caporala 1032 ha explicat a una part de l’alumnat de les tres escoles de primària i de l’Institut Pla de les Moreres, conceptes bàsics sobre civisme. Aquestes xerrades han ajudat als escolars a comprendre i assimilar la importància de tenir un comportament respectuós, no només a classe (entre els companys i amb el professorat) sinó també al carrer, amb el mobiliari urbà i en el seu paper actiu de conductors de bicicletes i sobretot actualment, de patinets.
La caporala que els ha fet la formació, afirma que s’ha endut una sorpresa molt agradable, sobretot amb els més petits, que han entès ràpidament què significa conviure de manera cívica: “Si civis significa ciutadà, l’alumnat arriba a la conclusió que el civisme és un bon comportament a partir dels valors que ha de tenir un ciutadà exemplar”. Valors que principalment són: la responsabilitat, la tolerància i la solidaritat. Però la clau l’acaben deduint els mateixos alumnes i rau en el respecte.
“La clau del bon comportament d’un ciutadà exemplar és el respecte”.
Policia Local del Vilanova del Camí
A banda de les explicacions més bàsiques, també han abordat aspectes molt pràctics d’educació viària que l’alumnat es troba en el dia a dia, en el seu paper com a conductors de bicicletes i més recentment amb els patinets, perquè hi ha hagut un boom d’aquest vehicle, però també hi ha una nova normativa que cal complir i han de conèixer.
L’agent els ha explicat la diferència entre els tipus de patinet: el de joguina, que s’impulsa amb el moviment del cos, i l’elèctric que funciona amb un motor. D’aquest també n’hi ha de dos tipus: el que funciona amb propulsió des del manillar o amb un botó, i el que porta seient i és considerat com un ciclomotor (supera els mil watts). En aquest últim cas s’ha de tenir més de quinze anys per conduir-los, el permís de conduir AM i obtenir una placa de matrícula.
Un dels aspectes que sorprèn els alumnes i també a la Policia Local és el fet que no sigui obligatori portar cas. Malgrat això, fan molta insistència en la importància de dur-lo sempre. De fet la Policia Local de Vilanova del Camí ja havia observat en les ordenances municipals aquesta obligació, que queda invalidada davant la norma superior. Tant l’agent 1032 com l’inspector en cap Marc Peña, continuen subratllant la importància de tenir en compte aquest consell per garantir una mínima seguretat en la conducció dels patinets. Confien que aquesta norma es corregeixi i l’ús del cas es faci obligatòria, igual com ho és per als ciclistes.
Els comportaments incívics els paguem tots
D’altra banda, un altre dels temes que han treballat, amb petits i grans, ha estat la despesa municipal que suposen els actes vandàlics. Afirmen que els joves han pres consciència que aquests comportaments incívics els paguem tots.
Els han posat exemples concrets de les despeses que suposa trencar una paperera, un contenidor o embrutar un espai públic. Però també coses més petites que poden passar més desapercebudes, com llençar pipes a terra, xiclets a les voreres o pintar parets sense permís.
També els fan entendre la responsabilitat social i moral dels actes incívics que està recollida en les ordenances de civisme i convivència; conductes incíviques tipificades i que poden suposar sancions econòmiques importants.
En conjunt, la Policia Local fa una valoració molt positiva de les xerrades a les escoles. Afirmen que han estat molt enriquidores i que han permès un intercanvi directe d’informacions i opinions amb l’alumnat i que també han pogut recollir les inquietuds del jovent, que durant la pandèmia, ha vist alterada la seva activitat social i de lleure. En aquest sentit, l’inspector en cap, afirma que la Policia Local no pretén ser un agent repressor.
“La nostra finalitat no és denunciar o sancionar; la nostra finalitat és prevenir”
Marc Peña
Campanya a les xarxes
A banda de les xerrades a les escoles, la campanya de civisme de la Policia Local de Vilanova del Camí ha tingut visibilitat al llarg del mes de maig a les xarxes socials amb uns vídeos que els mateixos agents han protagonitzat i que recollien les destrosses al mobiliari, les pintades al carrer o les botellades, entre altres.
Des del cos demanen la col·laboració ciutadana per aturar l’incivisme.