La ciutadania cridada aquest dilluns a triar les actuacions que s’han d’incloure al Pla de Salut Comunitària |ÀUDIO|

21 Jun 2018


Can Papasseit acollirà el proper dilluns 25 de juny, a les 19 h, una nova fase del Pla de Salut Comunitària. Un projecte en el que hi estan treballant l’EAP, l’Agència de Salut Pública, l’Ajuntament de Vilanova del Camí i la ciutadania. El projecte que es va iniciar el segon semestre de 2017, amb la intenció de recollir propostes concretes de la ciutadania per millorar el benestar de la comunitat i disminuir les desigualtats en matèria de salut


presentacio pla salut comunitari juny18 (1)-1200

La idea de desenvolupar un Pla de Salut Comunitària, explica la Dra. Maria José Garcia, directora de l’EAP vilanoví, es va abordar després que al 2016, es modifiqués la Llei de Salut Pública i s’obrís un nou escenari per dissenyar, en estreta col·laboració amb la ciutadania, un pla d’actuació concret per avançar en la millora de la salut col·lectiva.

Professionals sanitaris, de salut pública, dels serveis socials, representants dels moviments associatius i ciutadania van iniciar el novembre de 2017 un treball en xarxa amb l’objectiu d’esbrinar quins aspectes podien influir en la salut de la comunitat. En aquesta primera fase del procés, es van recollir més de cinc-centes enquestes a les diferents urnes que es van repartir pel municipi que ja van aportar molta informació als professionals que coordinen el tema. Dolors Solé, infermera referent de salut comunitària a l’EAP de Vilanova del Camí, ens ho explicava a La Carmanyola de Ràdio Nova.

Cap el mes de març es va aprofundir en aquests temes a través de reunions amb grups focals: un de perfil més tècnic i un altre amb representació de les entitats locals i veïnat del municipi. El resultat, explica Ester Ibáñez, de l’Agència de Salut Pública, ha estat molt important per anar concretant possibles actuacions per portar a terme al municipi.


Els joves preocupats per les conductes sexuals de risc, els problemes de salut mental i l’abús de substàncies tòxiques, medicaments i alcohol


En el procés de recollida d’informació, els temes que han centrat bona part de les preocupacions de la ciutadania han estat força diverses. La Dra. Garcia explica que els joves han mostrat preocupació sobretot per les conductes sexuals de risc, els problemes de salut mental, l’abús de substàncies tòxiques però també de medicaments i d’alcohol, entre altres.

La gent gran per exemple, va mostrar preocupació per temes com l’aïllament o la solitud, de les que sovint, ens explica la doctora, no en són conscients.

Altres temes que la ciutadania creu que pot influir en la salut comunitària són la qualitat de l’aire i de l’aigua, especialment la del riu; les barreres arquitectòniques,  l’atur de llarga durada i les problemàtiques lligades a la població de risc social: famílies desestructurades, nouvinguts sense arrelament o els okupes.

El pas següent del procés és decidir quin o quins d’aquests temes cal prioritzar. Una responsabilitat que recaurà en la ciutadania que, durant l’acte de dilluns haurà d’analitzar i puntuar segons la importància que els atorgui. Per això Ester Ibáñez insistia en la importància  de la participació ciutadana en aquest projecte i la necessitat d’anar creant xarxa.


L’aïllament i la solitud, dos factors que influeixen en la salut de les persones grans


En aquesta tasca per anar definint i treballant els temes que es prioritzin en aquesta segona part del procés, la ciutadania, explica Dolors Solé, comptarà amb l’acompanyament dels professionals de la salut, de l’Agència de Salut Pública i de l’ajuntament vilanoví.

Donada la importància d’aquest projecte i de la participació dels veïns i veïnes de Vilanova del Camí, Dolors Solé ha convidat la ciutadania a venir el proper dilluns a Can Papasseit a dir-hi la seva. Ha estat especialment important la crida que ha fet a jovent que ja va participar activament en la primera fase del procés i en la recollida d’informació.


Globus senyalitzador Icons Google

Recordeu que l’acte informatiu sobre el Pla de Salut Comunitària tindrà lloc el proper dilluns 25 de juny, a les 19 h, a Can Papasseit.


 


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by