Després d’iniciar el segon semestre d’excursions amb la tradicional sortida nocturna amb motiu de la Festa Major, la Colla Excursionista de Vilanova del Camí ha fet aquest diumenge una bonica caminada per Copons, fins al Molí de la Roda. Ha estat una interessant jornada per als vint-i-cinc participants d’aquesta excursió que els ha permès conèixer la història d’un lloc molt visitat pels anoiencs.
La pròxima sortida de la Colla serà el primer d’octubre. Aniran amb autocar fins a la comarca dels Ports de Morella (Castelló) per fer una ruta circular i per continuar descobrint pessics d’història, en aquest cas de la vila medieval de Morella.
Per a més informació i inscripcions podeu consultar el lloc web de la Colla Excursionista de Vilanova (www.cevcami.com) o pels canals habituals: per WhatsApp o per telèfon als números 93 803 43 88 i 627 646 512, així com per correu electrònic a cevcami@hotmail.com.
La crònica
“Els 25 integrants de la Colla aparquem els nostres cotxes al pàrquing que trobem a l’entrada del bonic poble de Copons i tot seguit comencem l’excursió que ens portarà fins al Molí de la Roda. Fem una breu visita al poble, passem per davant de l’Ajuntament i pel carrer del Raval ens dirigim a la zona anomenada dels horts on els coponencs i les coponenques poden fruir d’una feina que es va inventar fa deu mil anys i que encara avui dia és una de les més importants que hi ha, treballar la terra per poder-ne collir els seus fruits.
En aquest indret trobem, ni més ni menys, tres antics molins que feien la seva feina aprofitant l’aigua de la riera de Veciana o riera Gran. El primer Molí que veiem anomenat de Baix o de Madora va ser molí paperer (s. XVIII), fariner (s. XIX) i de guix (s. XX). L’edifici està comunicat amb la casa de can Madora. És el molí millor conservat del poble. A la part superior es poden veure encara les finestres de l’assecador.
El segon molí és el Molí del Mig o del Castell o del Carlà o dels Carbonell. La primera referència documental del molí del Mig és de l’any 1618. L’any 1778, el propietari del molí era Josep Carbonell i Cases, un pagès de Copons que el mateix any va demanar autorització per construir un trull d’oli hidràulic a l’edifici del molí. Per l’any 1858 consta que el seu estat era ruïnós i que no es trobava cap adjudicatari que se’n fes càrrec. Fins als anys trenta del segle XX, el molí d’oli va estar funcionant i durant el període de la Guerra Civil es tornà a moldre farina. L’any 1940 el molí deixà de funcionar. En aquest molí actualment si estan fent obres de reparació i consolidació i també si han fet en el període 2014/2015 treballs arqueològics.
El tercer molí és el de Dalt o del Comú o de la Vila. Aquest molí fou construït a finals del segle XVII i era un molí draper. Durant el segle XVIII, el molí passà a ser fariner. A mitjans del segle XIX, el molí es trobava en un estat força ruïnós. L’any 1858 s’arrendà a Manuel Carbonell i Sans, el qual rehabilità l’estructura de l’edifici i canvià el rodet, l’arbre i les moles, entre altres elements. El molí de Dalt deixà de funcionar al començament de la Guerra Civil. En l’actualitat el molí és de propietat municipal tal com va ser també en el moment de la seva construcció.
En aquest indret i trobem també dues basses la del Molí de Dalt i la del Molí del Mig. Aquestes basses abastien, per un entramat de túnels encara en funcionament, d’aigua els molins i també fins avui dia als horts.
Deixem enrere Copons i pel camí ral de Calaf anem guanyant alçada. Passem a prop de Cal Queta i arribem al Molí de la Roda. Anomenat així per una antiga gran roda hidràulica mecànica, desapareguda l’any 1981. Es tracta d’un casal conegut històricament com a “Molins de Segur”, i està situat en un fondal frondós on neix la Riera Gran, principal afluent del riu Anoia. Aquest recorregut inicial de la Riera Gran també es coneix com la riera de la Font Dolla, pel fet de sortir-hi l’aigua a dolls. Tal fou l’abundància d’aigua en aquest indret que en la capella que hi ha al costat del Molí de la Roda s’hi venerava primitivament una imatge de la Mare de Déu de les Dolles. Pel que fa al casal del molí de la Roda, tenim que fou l’antiga residència dels barons de Segur, com ho recorden encara els dos escuts heràldics que hi resten.
Arribem finalment al punt més alt d’aquesta sortida el Casal la Salle. En aquest lloc es troba actualment el Casal Sant Martí que es va fer aprofitant l’edifici del Mas de Pareres. L’antic Mas Pareres formava part de la baronia de Segur. Està documentat des del segle XII, concretament en una donació de l’any 1136 de la família Segur al monestir de Santa Maria de l’Estany. Destaca de l’antic edifici la zona de celler, amb una doble nau dividida per columnes que suporten les voltes d’aresta romana. L’edifici modern, fet entre 1956 i 1959, està format per diversos cossos el principal dels quals forma una “L”. Destaquen també dos campanars en forma de torre i coberta piramidal. La finca fou adquirida pels Germans de La Salle l’any 1956 i destinada a noviciat fins a l’any 1970. En el santuari hi ha les restes dels germans màrtirs de la Guerra Civil Espanyola. La finca té 140 Ha d’extensió entre boscos i conreus.
Ja només ens queda desfer camí fins a tornar a Copons punt d’inici i final d’aquesta excursió.
Vull donar les gràcies a les vocals Anna Piernas i Teresa Feliu per aquesta enriquidora i bonica matinal que ens han ofert”.