Una cooperativa integral creada i autogestionada pels propis treballadors, amb un clar compromís social i solidari. Aquesta és la filosofia del projecte que veurà néixer la comarca aquest mateix divendres. Es tracta de LaCIA, La Cooperativa integral de l’Anoia que caminarà de la mà de La Cooperadora, un col·lectiu de persones que s’han organitzat en associació per donar-li suport. El pròxim divendres, La Cooperadora obrirà portes al carrer Sant Agustí número 22 d’Igualada
Aquest serà l’espai de trobada, intercanvi i pràctica d’un projecte d’emprenedoria social que un grup de persones de la comarca aposta tirar endavant de manera alternativa i pensant en la transformació social. Així ens ho explicaven avui a Ràdio Nova Joan Albert i Marc Solso, dos dels membres d’aquesta nova empresa de caire social i solidari que ha buscat aquesta fórmula cooperativa per treballar de manera comunitària i col·laborativa enfront a les formes actuals de consum.
Segons Joan Albert, dos són els principis comuns a totes les modalitats possibles a triar en l’àmbit de l’economia social i solidària: el fet de ser empreses creades i autogestionades pels propis treballadors i la preocupació i compromís per la societat i el medi ambient. LaCIA ha triat un model que té com a principal referent La Cooperativa integral de Catalunya, la seva fita explica Joan Albert és “arribar a teixir una xarxa d’economia solidària que permeti produir, consumir, treballar i estalviar fora del model capitalista”.
El nou espai físic que acollirà la cooperativa serà un local del carrer Sant Ignasi 22 d’Igualada que han llogat per tenir les oficines i per donar cabuda a l’associació La Cooperadora que portarà també a terme l’activitat social fonamental que acompanya aquest projecte. L’objectiu final, com diu Marc Solso és arribar a abastar totes les necessitats del col·lectiu; des de l’alimentació, a la salut, l’educació o fins i tot la vivenda.
La manera de fer-ho realitat va molt més enllà de disposar d’un espai de trobada i intercanvi d’informació o coneixement. Es tracta, assenyalen de passar a la pràctica i que aquesta sigui “una veritable experiència d’emprenedoria social”. Això comporta compartir capacitats, oficis, recursos, serveis… en resum, projectes de vida, com ens deia Marc Solso.
Des de fa ja uns quants dies, es veu moviment al local del carrer Sant Magí. Les persones que volen emprendre aquesta experiència comunitària estan condicionant l’espai i compartint unes jornades de treball cooperatiu. Han obert les portes a tothom qui vulgui donar un cop de mà les tardes d’aquesta setmana, fins aquest dimecres si més no, de dos quarts de 4 a les 7.
Divendres inauguren La Cooperadora a les 6 de la tarda i conviden a tothom a conèixer el projecte des de dins. Tindran les portes obertes fins a les deu de la nit.