- El termini per presentar els treballs de recerca de batxillerat de l’alumnat de la Conca d’Òdena sobre igualtat i feminismes, acaba el dia 1 de febrer.
El pròxim dia 1 de febrer acaba el termini per presentar-se al Premi Nativitat Yarza a la recerca en gènere, un premi pensat per l’alumnat de batxillerat dels centres educatius de la Conca d’Òdena que hagin fet el seu treball de recerca sobre una temàtica relacionada amb l’equitat de gènere, els feminismes, les violències masclistes i, en definitiva, tot allò relacionat amb la promoció de la igualtat i la perspectiva de gènere.
L’objectiu del premi, convocat per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, és promoure aquests treballs per ajudar a combatre la construcció històrica de caràcter social i cultural sobre la qual es fonamenta la desigualtat de gènere a la societat. Aquesta 4a edició del Premi Nativitat Yarza premiarà els treballs entregats durant el curs 2022-23.
Els premis estan dotat amb un total de 1.000 euros: un de 400 per al treball més ben valorat; un segon de 250 i un de 350 per al centre educatiu on estigui escolaritzada la persona amb el treball més ben valorat, que s’haurà de destinar a la Comissió d’Igualtat del mateix centre.
Les bases del premi es poden consultar a la web micod.cat i el treball es pot presentar per correu electrònic a l’Àrea d’Igualtat de Gènere de la Mancomunitat: igualtat@micod.cat
Recordem que l’any passat el primer premi fou per l’estudiant de l’Institut Pere Vives Vich, Laia Areny i Baró, pel treball sobre l’“Estudi de la influència del gènere a l’hora de triar un grau universitari”, i que el segon premi se’l va endur Paula López Llanos, alumna de l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí, pel treball de recerca sobre “Les dones al món dels videojocs”.
La primera alcaldessa de l’Estat
Nativitat Yarza va ser la primera dona alcaldessa de l’Estat. Va néixer a Valladolid l’any 1872, va estudiar a l’Escuela Normal de Maestras d’Osca i, a partir de 1906, va exercir en diversos pobles de Catalunya i Aragó, entre els quals cinc de l’Anoia: Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Igualada, Bellprat i la Pobla de Claramunt.
Va ser una republicana conseqüent, va participar en l’activitat política d’aquell període apassionant i, a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934, va convertir-se en la primera alcaldessa elegida per sufragi popular a Catalunya i Espanya. Ho va ser de Bellprat.
Quan va produir-se l’“alzamiento” franquista, el 1936, ja tenia 63 anys, però va allistar-se immediatament per anar al front d’Aragó a fer costat a les forces lleials a la República. Després va romandre a Barcelona i, acabada la guerra, va marxar cap a l’exili.