- Amb lemes com “De tornada a casa no vull ser valenta, vull ser lliure” o “Només sí, és sí” la campanya reclama uns espais d’oci segurs
- El SIE Igualada no tanca per vacances i ofereix els serveis especialitzats d’atenció a les dones per violències masclistes al 93 804 82 65
Si bé vivim un estiu atípic, sense festes majors a la vista, les agressions masclistes en espais d’oci o en espais públics segueixen tenint lloc. Així ho recorden des de la MICOD que per cinquè any consecutiu, ha preparat la campanya amb el lema “No en deixem passar ni una!”, contra les agressions masclistes.
Enguany és una campanya present sobretot a les xarxes socials que vol arribar, com cada any, a la ciutadania en general, però als més joves de manera particular. És per això que els missatges es fan córrer pels canals que més utilitzen, com per exemple Instagram, i s’han elaborat formats per adaptar a aquesta xarxa social, compatibles també amb Facebook i Twitter.
Amb lemes com “L’alcohol no justifica cap agressió”, “De tornada a casa no vull ser valenta, vull ser lliure” o “Només sí, és sí”, els missatges reivindiquen uns espais d’oci segurs, lliures de violències masclistes. També conviden a prendre consciència de com actuar davant algunes situacions per “no deixar passar ni una”, per exemple, les bromes ofensives o l’assetjament.
La MICOD aprofita també per fer difusió del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
Paral·lelament, des de la MICOD també estan fent difusió del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) que facilita atenció jurídica i psicològica en l’àmbit laboral, social, personal i familiar. Per contactar-hi podeu trucar al 636 365 631 o enviar un correu a siad@micod.cat
Durant aquest mes d’agost, però, les urgències s’han d’adreçar al Servei d’Intervenció Especialitzat (SIE) Igualada, als Serveis Especialitzats en violències masclistes i amb atenció de Dones amb Empenta. Tenen, això sí, un horari especial a l’agost de 8:30 a 15:30 h. També podeu trucar al telèfon 93 804 82 65.
Més de 23.500 dones van acudir l’any passat als serveis d’atenció de l’Institut Català de les Dones i els ens locals
L’Institut Català de les Dones (ICD) va presentar el passat 22 de juliol, l’informe anual sobre la Xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones de Catalunya i de les oficines de l’ICD. Segons recull l’informe, més de 23.500 dones van acudir l’any passat a aquests serveis: el 24,7% van ser ateses per motiu de violències masclistes, seguit del 21,4%, ateses per assessorament psicològic i el 19,8%, per assessorament legal.
A més a més, l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG) va analitzar en la seva reunió plenària les dades sobre desigualtats de gènere en temps de COVID19 i assegura que en aquest temps de crisi sanitària s’han accentuat les desigualtats en molts àmbits de la societat i en particular les de gènere.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones i de l’OIGO, Laura Martínez, alerta que “en la majoria de les crisis, les polítiques de gènere sovint deixen de ser una prioritat” i reclama “posar una mirada feminista a les polítiques públiques de forma preventiva, en la seva creació i de manera transversal. Torna a ser un repte donar resposta amb perspectiva de gènere a la pandèmia actual”.
Per la seva banda, la sociòloga Cristina Sánchez Miret manifesta que la COVID-19 ha posat en evidència la importància dels treball de cura i neteja i que cal posar-les en valor. “La crisi econòmica és importantíssima, però el treball que tradicionalment fem les dones no pot tornar a quedar com a treball no important en la societat”.Precisament aquest treball podria ser un dels motius per explicar les desigualtats en la salut durant la pandèmia. Segons l’experta d’AQUAS Anna Garcia Altés “la taxa d’infecció en dones és un 70% superior a la dels homes. Només hi ha un excepció i son els homes amb nivell socioeconòmic molt baix”. Tot i això la mortalitat és superior en homes (un 57% més).