- A causa de les restriccions motivades per la Covid-19, la gran majoria de les activitats s’han organitzat en format telemàtic
- L’Espai Jove Can Muscons proposa “desgranar la mirada” amb un taller per analitzar i identificar les herències masclistes que hem normalitzat
El 25 de novembre es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones i els ajuntaments de la Conca d’Òdena han tornat a elaborar una agenda unitària d’activitats de sensibilització, prevenció i actuació per a l’eliminació d’aquestes violències masclistes i patriarcals.

A causa de les restriccions motivades per les mesures de prevenció per la pandèmia de Covid-19, la gran majoria de les activitats s’han organitzat en un format telemàtic, en què caldrà tenir en compte les inscripcions prèvies per tal de tenir accés als enllaços de participació.
Mireia Prat, agent d’Igualtat de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, explica que l’agenda presenta enguany una imatge renovada, ideada pel col·lectiu REFEM feminisme, que transmet un missatge de xarxa, sororitat i apoderament. Un missatge reivindicatiu i clar: ens volem vives i fem front comú contra els masclismes i el patriarcat.
El SIE i el SIAD, han ampliat el servei telefònic i han implementat altres serveis com Telegram per ajudar a les víctimes de violència masclista
L’agenda MICOD del 25N també fa referència a la situació delicada que viuen dones i fills i filles que conviuen amb els seus agressors, i que l’estat de confinament ha agreujat. Per aquest motiu, l’agenda difon els telèfons d’atenció a dones, tant del Servei Especialitzat en Violència Masclista (SIE) com del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, per altres aspectes no relacionats amb violència.
Durant el confinament perimetral de la Conca d’Òdena, el SIE va ampliar el servei telefònic a les víctimes de violència masclista i no va deixar mai de prestar servei presencial. Pel que fa al SIAD; va reforçar també el servei per mitjans telemàtics. Així mateix, destaca Mireia Prat, es van cercar altres mecanismes més confidencials i anònims com Telegram per poder demanar ajuda o denunciar possibles agressions.
Les activitats de l’agenda del 25N es van iniciar el 16 de novembre i s’allargaran fins al 10 de desembre i inclouen propostes per a infants, joves, dones, ciutadania en general i algunes d’específiques per a professionals de l’administració.
Els ajuntaments de la MICOD portaran a terme algunes accions comunes com penjar la pancarta contra les violències masclistes als balcons dels ajuntaments. També il·luminaran la façana de lila per a recordar que cada 25N diem prou a la violència masclista.
L’Institut Català de les Dones ha presentat també una acció per portar-la a terme a tots els municipis. Amb el lema “Diposita aquí el teu masclisme” pretén reconèixer i desmuntar el masclisme per llençar-lo directament a la paperera. La campanya, que compta amb la col·laboració dels consistoris, consisteix en fer visible en les papereres públiques aquest lema i per a això s’han elaborat uns adhesius que es distribuiran als ens locals.
Les biblioteques de la Conca organitzen una sessió telemàtica dels Contes de color lila, que l’amor s’hi enfila
Entre les activitat programades, les biblioteques dels municipis MICOD sumen i organitzen sessions de contes liles, a càrrec de Mònica Torra. Per complir amb la normativa Covid, la sessió d’enguany serà telemàtica i es podrà seguir pel canal d’Instagram live de la Biblioteca Central d’Igualada @bibliotecaigualada.
L’acte es farà el 28 de novembre a les 12:00 h i anirà a càrrec de Mònica Torra.
Aquest és un acte conjunt de la MICOD i de la Biblioteca Central d’Igualada, Biblioteca Mont-Àgora de Santa Margarida de Montbui, Biblioteca Municipal Can Papasseit de Vilanova del Camí, Biblioteca de La Pobla de Claramunt i Biblioteca l’Atzavara d’Òdena.
Les biblioteques també seran presents a les xarxes socials amb un punt d’interès virtual sobre les violències masclistes.
Els serveis de Joventut dels municipis de la MICOD també organitzen activitats per promoure l’eliminació de la violència contra les dones: elaboració de cartells reivindicatius, concurs Tik Tok, Kahoot-trivial antimasclista, tardes joves en línia, taller d’autodefensa feminista, taller de conscienciació i identificació de la violència, sensibilització i propostes literàries a Instagram, taller d’estampació de samarretes feministes, etc.
L’Espai Jove de Can Muscons, de Vilanova del Camí acollirà el taller “Desgranant la mirada” de la Diputació de Barcelona. Una proposta creativa que ofereix eines per analitzar i identificar les herències masclistes que hem normalitzat. El taller es farà a l’Espai Jove Can Muscons l’1 de desembre, de 16:00 h a 18:00 h, sempre i quan la situació sanitària ho permeti.
En el marc de l’agenda del 25N, l’Àrea d’Igualtat de la Mancomunitat, conjuntament amb l’Ajuntament d’Igualada, apropa l’exposició Lliures i sense por per a fer visibles les violències sexuals normalitzades i oferir recursos per a identificar-la. Es podrà veure al vestíbul de l’OAC.
Mireia Prat assegura que “necessitem continuar commemorant el 25N perquè vivim en una societat masclista i patriarcal que continua agredint a les dones pel fet de ser dones” “Cal seguir donant visibilitat a aquestes violències i convidar la ciutadania a treballar aquests temes des de la infància. Només des de la sensibilització i la prevenció, podrem fer canvis”