Vilanova del Camí participarà novament en la commemoració del 25 de novembre Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones. Ho farà a costat de la resta de municipis de la Mancomunitat Intermunicipal de la conca d’Òdena: Igualada, Montbui, Òdena, La Pobla, Jorba i Castellolí. Aquest any la MICOD ha apostat fort per la sensibilització, amb la campanya publicitària “No ho consentis” que des de fa uns dies Ràdio Nova i altres mitjans de comunicació estan difonent per fer visibles tot un seguit de situacions quotidianes on s’hi identifica violència masclista.
Com ens recordava aquest matí a La Carmanyola de Ràdio Nova, l’Agent d’Igualtat de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, Mireia Prat, més enllà de les dades visibles, la MICOD aposta aquest any, per destacar altres aspectes amb una campanya publicitària carregada de significat i que trenca amb l’imaginari més tradicional sobre la violència masclista que només contempla la violència directa i que sovint oblida la discriminació, l’assetjament, el control, la coacció… formes de violència que estan presents en l’entorn quotidià. També destacava la situació d’alerta que es viu entre els joves on les violències masclistes persisteixen i fins i tot s’incrementen les conductes masclistes de control i submissió, “especialment a través de les noves tecnologies, amb aplicacions que permeten saber a quina hora has enviat un wasap, per exemple, o les xarxes socials, que esdevenen nous espais on s’experimenten noves formes de violència”.
La regidora de Serveis Personals vilanovina, Pepita Còdol, recordava avui a Ràdio Nova, que el Servei d’Infància i Atenció a la Dona (que atén cada quart dilluns de mes a Vilanova del Camí) “està obert a altres consultes, més enllà dels casos de violència, i com és un servei mancomunat les dones es poden adreçar als diferents serveis dels municipis mancomunats, al marge del seu municipi de procedència”. En aquest sentit, com reconeixia Mireia Prat, “tot i que el SIAD no és un servei especialitzat en violència masclista sí que té la capacitat de fer derivacions de casos al Servei d’Intervenció Especialitzada de la Catalunya Central que està ubicat a Igualada i compta amb un grup de professionals molt qualificat”.
Ampli ventall d’activitats per commemorar el 25N
A banda de la campanya publicitària de sensibilització, el programa d’actes del 25N inclou altres accions com ara una exposició que s’ha inaugurat aquesta mateixa setmana. “Treballadores del món: La desigualtat de gènere en el món del treball” organitzada per la Fundació Pau i Solidaritat i Igualada Solidària. Des d’aquest dilluns està ubicada a la galeria del Passatge (entre el carrer Sant Pau i la rambla General Vives).
Per aquest dissabte, hi ha previst un cinefòrum a Òdena, al voltant de la pel·lícula titulada “Las mujeres de verdad tienen curvas”. Serà a les 5 de la tarda, a la sala de plens de l’Ajuntament d’Òdena. L’organitza el Fòrum de Dones d’Òdena.
De cara a la setmana que ve, hi haurà el gruix d’actes del programa. El dimarts 25 de novembre, dia internacional de la commemoració, s’ha organitzat una conferència titulada “Mites i realitats sobre assetjament sexual i assetjament per raó de sexe en l’àmbit laboral”. Començarà a les 7 de la tarda, a la sala de socis de l’Ateneu Igualadí, i anirà a càrrec de Noèlia Igareda González, doctora en dret per la UAB i investigadora del grup Antígona, dones i dret en perspectiva de gènere.
El mateix 25 al vespre, hi haurà també la marxa de torxes contra la violència masclista organitzada per la PAH Anoia, Espai pels Somnis, Arran, Grup Dones, CUP i Endavant. Començarà a un quart de 9 del vespre i anirà des de l’Ateneu fins a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada, on es farà la lectura del manifest, a càrrec de Dones d’Igualada i l’Associació de la Dona Vilanovina.
El dijous 27 de desembre hi haurà un taller al Casal Cívic del Passeig, de 5 a 7 de la tarda, organitzat per Dones amb Empenta. Un taller que té com a objectiu conèixer millor diversos aspectes de la sexualitat. Es titula “El plaer i la repressió de la sexualitat femenina”.
El programa també inclou tallers de formació sobre la violència; d’una banda, des de l’àmbit de la comunicació gràfica i la publicitat, adreçat als alumnes del cicle formatiu de grau superior de l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps; i d’altra banda, formació per a professionals que treballen amb infants i adolescents víctimes de la violència.
I no oblidem el II Concurs de Portades per la Igualtat de Gènere que torna a convidar a dissenyar la portada del programa del 8 de març. El període de presentació d’obres serà de l’1 al 30 de gener de 2015 a l’oficina d’atenció ciutadana dels corresponents ajuntaments. Podeu consultar les bases a la pàgina web municipal www.vilanovadelcami.cat o a la pàgina web de la MICOD.