La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a l’Anoia ja ha iniciat la campanya de recollida de signatures per la tramitació al Parlament català de la Iniciativa Legislativa Popular amb la qual volen fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa. Les accions al carrer de la plataforma anoienca van iniciar-se el passat 11 de gener amb motiu de la Fira del Camí Ral, en què van recollir les primeres firmes de suport. Aquest divendres tornen a col·locar parada a Vilanova del Camí, a partir de les 10 del matí, seran a la plaça del Mercat.
El passat 18 de desembre, es va iniciar la campanya i durant 4 mesos s’han de recollir 50.000 signatures per aconseguir la tramitació parlamentària de la ILP que la PAH impulsa de la mà de l’Observatori DESC i d’Aliança contra la pobresa energètica (APE). Com explicava avui a Ràdio Nova Vicenç Bitrian, un dels membres de la plataforma anoienca, la ILP -una forma de democràcia directa o participativa- “és un dels pocs mecanismes que dóna potestat a la ciutadana a proposar mesures legislatives i en aquest cas concret recull les aspiracions fonamentals que durant els darrers anys es reclamen des de la plataforma” per fer front a la situació de desemparament que pateixen moltes famílies davant la impossibilitat de pagar els deutes hipotecaris.
Tot i que la Generalitat no té competència per aplicar la dació, la ILP reclama un mecanisme de segona oportunitat que és equivalent i acaba amb l’extinció del deute vinculat amb el primer habitatge. A més a més, com explica Bitrian, “demana el lloguer social perquè els bancs tinguin l’obligació de proporcionar-lo durant un mínim de tres anys a les famílies desnonades o que aconsegueixin la dació, sigui per un problema de hipoteca o lloguer”. En aquest sentit Bitrian remarcava que això no perjudica als petits propietaris que tenen un habitatge llogat, ja que “en aquest cas ha de ser l’administració pública la que ha de donar l’ajuda a l’afectat per garantir el pagament o un reallotjament adequat”.
Toni Maraver, un altre dels membres de la PAH Anoia, animava a les persones a participar en la campanya que ja ha començat a recórrer la comarca –dissabte també seran a Piera. Aclareix, per a aquelles persones que puguin tenir reticències, que afegir la signatura no els perjudicarà i que ben al contrari, contribuiran a reclamar mesures justes i de protecció per a les persones en situació més precària i vulnerable.
Des de la PAH Anoia recorden que tots els dimecres i divendres estan a l’Espai pels Somnis d’Igualada per recollir signatures; dimecres de 7 a 9 del vespre i divendres a partir de dos quarts de 7 de la tarda. També subratllen que és molt important no firmar més d’una vegada, perquè això pot invalidar un full complet de signatures.
El ple dóna legitimitat a les reivindicacions de la PAH
Aquest dilluns el ple vilanoví ha aprovat dues mocions vinculades a les demandes de la PAH i adreçades a protegir els col·lectius en situació de vulnerabilitat. D’una banda una moció que reclama la creació d’una Taula sobre pobresa energètica i de l’altra una moció de suport a la ILP de la PAH. En ambdós casos l’Ajuntament de Vilanova del Camí va donar suport majoritari a la moció. La primera es va aprovar amb el suport de tots els grups a excepció del PP. La segona es va aprovar per unanimitat. Segons Vicenç Bitrian això no compromet una acció molt directa de l’Ajuntament però sí legitima les reivindicacions de la plataforma.
En el ple de dilluns, la PAH Anoia també va voler fer seguiment de la moció sancionadora als bancs que tinguin pisos buits al municipi i van preguntar a l’alcaldessa per les converses mantingudes amb els responsables de les entitats bancàries a Vilanova del Camí. Vanesa González es va tornar a comprometre públicament a desplegar la moció sancionadora, una mesura que segons els membres de la PAH Anoia ha demostrat ser efectiva en els municipis on s’ha aplicat (Terrassa, Santa Coloma i Girona) i ha servit per alliberar habitatges i donar-los en lloguer social.
Paral·lelament, des de la PAH Anoia recorden que continuen amb el que anomenen l’obra social per atendre els casos d’emergència habitacional i que encara que no es vulgui dir en veu alta “a la nostra comarca ja és una realitat l’alliberament o l’ocupació d’habitatges buits propietat de les entitats bancàries, ja que les famílies en situació vulnerable i de precarietat no poden esperar”.