- Aquest divendres entren en vigor les noves mesures COVID aprovades pel Procicat, per intentar contenir l’augment de positius experimentat en els darrers dies.
A partir d’avui i al llarg de tot el cap de setmana la Policia Local vilanovina reforça la informació als establiments de la restauració per advertir de les mesures vigents. Des del Departament de Governació l’interès per incrementar aquesta comunicació vol ajudar a evitar el rebrot de la malaltia, com explica l’inspector en cap Marc Peña. L’atenció es posa “sobretot als bars que tenen terrassa, perquè la gent compleixi les normes”, afegeix.
Els establiments del sector de la restauració poden obrir de les 6:00 h a la 01:00 h amb un aforament del 50% a l’interior i 100% a l’exterior. No obstant han de complir també altres criteris com el d’una distància de 2 m entre els comensals de taules diferents si estan a l’interior, i 1 metre i mig entre els comensals de taules diferents que estiguin a l’exterior o terrasses.
Pel que fa a l’ocupació de les taules amb grups de famílies o amics és d’un màxim de 6 persones a l’interior i de 10, a les terrasses.
Quatre pautes bàsiques i especial atenció a la interacció social
Són quatre les pautes bàsiques que cal continuar tenint en compte: la distància, la desinfecció de mans, la ventilació dels espais i la mascareta. En aquest sentit el caporal Daniel Monroy recomana dur-la encara que no sigui obligatòria en l’exterior, en el moment que interactuem amb altres persones que no són de la nostra bombolla de convivència i sobretot posar-nos-la quan no estem consumint com a mesura preventiva.
Es tracta com subratlla l’inspector de la Policia Local de tenir més cura davant el nou escenari d’aquesta cinquena onada de la pandèmia durant la qual han augmentat novament els contagis. També reconeix que han detectat l’incompliment de les mesures davant la relaxació de la desescalada iniciada fa unes setmanes.
“S’ha d’incidir en la prevenció, hem detectat que hi ha terrasses on hi ha més gent de la que hauria d’haver, i es tracta d’evitar aquest increment de persones perquè no es doni un rebrot”.
Marc Peña
La intervenció que ha iniciat la Policia Local aquest divendres arriba també davant el context d’un cap de setmana de celebració a Vilanova del Camí i la coincidència d’activitats que animaran a l’afluència de persones en els espais públics.
Dimecres va començar una nova edició de la Ruta de la Tapa i aquest dissabte se celebra la Festa Popular del Camp del Rei.
A això cal sumar l’augment de l’oci estiuenc també a altres espais, com per exemple les barbacoes del Parc Fluvial.
Tot i que la tasca de la Policia Local serà en principi informativa, el caporal Monroy també assenyala que davant l’incompliment reiterat i després dels advertiments, és evident que el camí és el de la denúncia.
“Cadascú ha de ser responsable que tenim una pandèmia, hem de ser conscients de la perillositat que comporta això i no és qüestió que la policia denunciï o deixi de denunciar; és una qüestió de civisme”.
Daniel Monroy
Noves mesures durant catorze dies
Davant l’increment de positius per la COVID-19, i l’impacte negatiu de la variant delta, a partir d’aquest divendres entren en vigor noves mesures per prevenir els contagis. Els canvis estaran vigents durant catorze dies.
La principal de les accions és el tancament de l’oci nocturn, amb excepció d’aquells locals que es desenvolupen totalment a l’aire lliure.
Per als espectacles amb activitats musicals i ball i que estiguin en peu i a l’aire lliure es manté l’ús obligatori de la mascareta i podran tancar a les 3:00 h de la matinada.
En cas de ser esdeveniments de 500 persones o més o que no puguin estar asseguts, serà necessari fer un test d’antígens o una prova PCR a tots els assistents, com a molt 12 hores abans.
Sí que podran accedir els que acreditin una pauta de vacunació completa.
Índex de risc molt alt a la Conca d’Òdena
Les dades de risc de rebrot a la conca d’Òdena contemplen xifres que feia mesos no havíem vist. A tots els municipis l’índex de risc és molt alt i s’han disparat els contagis.
Òdena és el municipi amb l’índex de risc més alt a la conca. Està a 1905,81. Els casos diagnosticats en els últims catorze dies eren 20, però en els últims dies han estat 17 és a dir que la majoria són recents. La taxa de reproducció de l’epidèmia és també avui la més alta de la conca a 3,86.
A Igualada, l’índex de risc està a 1203,17 i s’han diagnosticat 135 casos els últims set dies (els últims catorze dies són 159 en total). La incidència acumulada per cada 100.000 habitants està a 390,32 i la taxa de reproducció de l’epidèmia supera el 3 (recordem que l’epidèmia creix si és superior a 1).
A Vilanova del Camí l’índex de risc també supera els 1251 punts i la Rt està a 3,32. S’han diagnosticat 43 casos en l’última setmana (48 en els últims catorze dies, és a dir que han augmentat de manera important en els últims set dies).
A Santa Margarida de Montbui la situació és també delicada. L’índex de risc és de 735,40 i la taxa de reproducció és de 2,72. S’han diagnosticat 23 casos amb PCR i test d’antígens els últims set dies.