Site icon vilanovainformacio.cat – Portal de Comunicació de Vilanova del Camí

La psicòloga Mariona Baltà parla de la importància de fer promoció i prevenció de la salut mental

Mariona Balta-psicologa


L’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí ha incorporat recentment una psicòloga com a referent de benestar emocional comunitari. Mariona Baltà és una de les tres professionals que s’han sumat als equips de salut de la Catalunya Central, però hi ha 13 incorporacions previstes. La seva tasca se centra especialment en la prevenció dels problemes de salut mental.

Mariona Baltà – Psicòloga del CAP

L’abordatge dels problemes de salut mental derivats de la pandèmia és una de les prioritats del Departament de Salut que fa uns dies que va anunciar la posada en marxa de nous programes per a treballar tant la prevenció comunitària com l’actuació directa en joves i adolescents.

L’objectiu del programa de benestar emocional comunitari és la prevenció

“La pandèmia ha agreujat aquest emmalaltir de la societat del qual ningú està exclòs. Per això la meva tasca se centrarà a detectar les necessitats individuals o grupals i a fer de nexe d’unió amb la societat amb la voluntat de posar a l’abast d’aquestes persones els recursos que ja existeixen en la comunitat”. 

Baltà assegura que la demanada de joves i adolescents va en augment. Els professionals eductius expliquen que en els darrers mesos s’ha incrementat la pèrdua d’interès pels estudis, dificultat per gestionar les emocions, baixa tolerància a la frustració… i per això, els joves i adolescents són un dels col·lectius prioritaris en aquest projecte de benestar emocional comunitari.

En aquest sentit, Mariona Baltà s’ha sumat a l’equip multidisciplinari que treballa el projecte Salut i Escola amb la voluntat de cercar solucions preventives per evitar els tractaments farmacològics. 

“Els fàrmacs poden ser útils en determinats moments perquè poden alleugerir una simptomatologia, però no arriba a l’arrel del problema que és la connexió amb la comunitat. Afortunadament, la comunitat té moltes eines i recursos que podem aprofitar per millorar el nostre benestar emocional”.

El programa, treballarà amb joves però també amb altres col·lectius com la gent gran. La demanda és molt important, assegura Baltà, i per això s’haurà de fer una selecció de les persones que puguin incorporar-se al programa.

L’abordatge dels casos, com dèiem, es farà en equip i incorporant a la xarxa altres agents de la comunitat com escoles, casals i espais de lleure, entre altres.