La revisió del procés de Puig i Antich arriba a Vilanova del Camí

23 Abr 2010

puig antichQui va ser Salvador Puig i Antich i qui eren els MIL. Aquest és un dels principals objectius de la Plataforma Cívica que demana la revisió del procés judicial militar contra Salvador Puig Antich. Ahir al vespre, el seu portaveu i membre fundador, Pere Zanuy, va ser a Vilanova del Camí per participar en un acte públic de record a la figura de Puig i Antich, el darrer català assassinat, a garrot vil, per la dictadura franquista. L’acte, organitzat des de l’Àrea de Cultura, va ser presentat per Xavier Badia, Director de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, i la regidora de Cultura, Francina Gabarró.

Zanuy va contextualitzar l’època que va veure néixer els MIL, el Movimiento Ibérico de Liberación, un grup de joves llibertaris amb una forta consciència obrera, revolucionària i anticapitalista. Zanuy va destacar que eren un grup petit i format per gent molt jove que havien begut dels moviments socials d’esquerres i els processos revolucionaris que combatien les estructures més conservadores, tant capitalistes com comunistes, nascudes arrel de la guerra freda.

El 25 de setembre de 1973, en intentar detenir-lo per robatori, Puig Antich va oposar resistència i a causa d’un tiroteig va resultar mort el policia Francisco Anguas Barragán, de la qual es va acusar al jove català.

Zanuy explicava, ahir al vespre, les irregularitats que es van cometre durant el procés que va jutjat a Puig Antich en consell de guerra i pel qual va ser condemnat a mort. Segons va assenyalar, no es van fer les proves de balística que haurien estat claus per esclarir quants trets van acabar amb la vida del policia i de quines armes van sortir. Per aquest i altres aspectes irregulars relacionats amb l’autòpsia del cadàver, la plataforma creu tenir proves suficients per defensar que Anguas va morir per culpa del foc creuat entre els seus propis companys.

Pere Zanuy va explicar que el recurs al Constitucional era un pas obligat després que el Tribunal Suprem no acceptés la demanda de reobrir el procés que va condemnar a mort al jove Puig Antich. Malgrat tot, considera que hi ha poques possibilitats d’una resposta favorable i assegura que estan disposats a anar més enllà i portar el cas a la justícia europea.

Al final de la conferència, alguns dels assistents van intervenir amb ganes de compartir el seu parer sobre aquests fets que van reivindicar com un capítol de la memòria històrica.