- És un certamen obert i els plats no han de ser típics d’Extremadura, sinó de qualsevol procedència.
- Dissabte, a partir de les 16:30 h, es poden portar els plats al local social, on un Jurat s’encarregarà de valorar-los.
- El calendari d’actes de l’entitat per aquest 2023 està marcat pel viatge d’Agermanament amb Alcàntara, que encara no té data.
Més d’un centenar de persones van compartir amb la Unión Cultural Extremeña Anoia la calçotada popular, el passat diumenge. Ha estat la primera cita del calendari de l’entitat que continuarà, aquest cap de setmana, amb la celebració de la festa de les Candeles i el tradicional Concurs de Plats típics.
Després d’apostar pel canvi d’ubicació, per les inclemències del temps, el primer aplec de l’any ha estat tot un èxit. Van cuinar els calçots i la carn al Parc Fluvial, però després ho van traslladar tot al local social, on van omplir les dues sales amb més d’un centenar de comensals.
La calçotada ha estat la primera activitat del calendari del centre, que a principis de febrer també bé marcat per les festes de la Candelera i Sant Blas, molt celebrades per matiegos i alcantareños. És per això que de cara al pròxim cap de setmana han organitzat una nova edició del Concurs de Plats típics. Serà dissabte, a partir de dos quarts de cinc de la tarda.
El responsable de l’àrea de Cultura de l’entitat, Ángel Borrega, i la coordinadora d’esdeveniments, Enriqueta Borrega, explicaven a Ràdio Nova que aquesta és una activitat que té molta acceptació, amb la participació d’entre trenta i quaranta plats, depenent de l’edició, tots força elaborats.
Destaquen que el concurs està obert a tothom i que es poden presentar tota mena de plats: primers, segons i postres. Un Jurat s’encarregarà de valorar-los i ho farà seguint un estricte protocol, perquè no hi hagi cap mena de dubte sobre la transparència del concurs. Així, segons assenyalen des de l’entitat, els plats es van lliurant a l’arribada al local, i una persona s’encarrega de portar-los al saló i numerar-los de manera aleatòria, sense que cap participant els pugui arribar a veure fins que no els hagi tastat el Jurat.
Aquesta vegada els premis seran en forma d’utensilis de cuina. Se’n lliuraran dos, per als primers plats i un premi en la categoria de les postres.
El Jurat varia cada any, amb la participació de membres d’entitats del municipi, veïns o simpatitzants. Aquest cop estarà integrat per algun responsable de l’Associació Cultural Camp del Rei, la regidora de Cultura Carlota Silva, Enrique Santano i Ana Pulpillo.
La celebració de les Candeles continuarà l’endemà diumenge 5 de febrer, amb una missa cantada pel cor El sentir de una tierra, i l’actuació del grup de ball de l’entitat.
Aquesta missa és itinerant i aquest any, com explica Enriqueta Borrega, la celebraran a les 11 h, a l’església Sant Pere Apòstol d’Òdena.
Un calendari 2023 molt viu
El calendari d’actes de l’entitat és força viu aquest any, perquè estan pendents de les possibles passes que faci l’Ajuntament de Vilanova del Camí per avançar en l’agermanament amb el municipi d’Alcántara.
Ángel Borrega recorda que tot i que hi ha molts veïns originaris d’aquesta localitat a la conca d’Òdena, i ja hi ha un vincle de germanor de la ciutat amb Igualada, aquest agermanament vilanoví serà força especial, perquè és el municipi que aplega més anoiencs procedents d’Alcàntara. Diu que és el moment de retornar al poble natal alguna cosa, després de viure en moltes ocasions l’experiència de portar cap aquí alguna cosa del poble, cada vegada que fan algun viatge.
Segons afirmen des del centre extremeny estan molt il·lusionats amb aquest projecte que consideren, ha despertat també força expectació entre els socis i amics de l’entitat, i que esperen que serveixi per continuar donant a conèixer a la població vilanovina la riquesa cultural, paisatgística i històrica de la seva població natal.