- L’acció conjunta #8M21 als instituts, proposa reflexionar a partir d’un vídeo d’aquesta influencer a les xarxes socials, amb una mirada de gènere i LGTBI i una veu crítica entorn a les violències masclistes.
Els cursos de 3r i 4t d’ESO dels centres de secundària de la conca d’Òdena estan visualitzant, amb motiu del 8M, un vídeo que posa de manifest els masclismes i violències simbòliques que s’amaguen en les pantalles i sobretot en les sèries de referència per a joves. La Laura Grau, influencer a les xarxes socials i a Canal Malaia (una plataforma que posa el focus en el públic adolescent i jove), proposa una anàlisi des d’una aproximació crítica i amb unes pautes i eines per a identificar els masclismes presents. “Ja va sent hora”, afirma Grau, “de deixar els masclismes evidents i mirar-nos amb lupa el material audiovisual que estem consumint” -sobretot de ficció- per detectar “els masclismes subtils”.
Grau assenyala que la majoria de referents audiovisuals encara són personatges masculins, i en el cas de les dones d’algunes sèries, ja sigui com a protagonistes o secundàries, es reprodueixen els estereotips: “les dones estan subordinades a les accions dels personatges masculins o ocupen rols tradicionals com el fet de ser mares i esposes ideals”.
En el cas de les heroïnes que acaben destacant i triomfant per si mateixes, “automàticament se les atribueixen qualitats típicament masculines”, explica Grau, amb la qual cosa ens intenten demostrar que les dones poden triomfar, si ho fan com els homes, seguint els mateixos patrons. “No és que sigui dolent”, reconeix Grau, “hi ha dones que són així i està bé que les visibilitzem, però evidentment les dones som diverses i no totes tenim aquestes actituds clàssicament associades als homes”.
En el vídeo, que com dèiem estan compartint els centres de secundària, Laura Grau també apunta la importància de “capgirar els rols de gènere per ambdues bandes, i també fer homes amb atributs femenins”.
D’altra banda, alerta sobre un aspecte greu: la “romantització” (és a dir el fet de plantejar des del romanticisme), “relacions tòxiques d’agressió i d’abús de poder”.
El vídeo acaba proposant al jovent la participació activa en l’anàlisi de sèries, pel·lícules o llibres des d’una aproximació crítica i amb unes pautes i eines per a identificar els masclismes, a partir de diferents preguntes per veure quins aspectes es poden millorar.
L’acció també convida a plasmar aquest anàlisi en un vídeo TikTok amb el #micod8M o també a través d’una infografia i enviant-la a igualtat@micod.cat