L’AEMA fa ple en una pedagògica jornada sobre la recerca mèdica

23 Mar 2018

Jornada AEMA mar18-2-v222


Una sala plena de gom a gom a l’Espai Cívic Centre d’Igualada va acollir, el passat dimecres 21 de març, la 4a Jornada de divulgació i sensibilització de l’Associació Esclerosi Múltiple de la comarca de l’Anoia (AEMA). El públic va poder endinsar-se d’una manera molt didàctica en aspectes bàsics sobre la recerca clínica, tema que enguany centrava la trobada, gràcies a la ponència del doctor Carlos Nos, neuròleg i coordinador d’assaigs clínics del Cemcat, Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya


Segons va explicar la presidenta de l’AEMA Dolors Canal “és un repte per a l’associació organitzar aquesta trobada” que esdevé un espai d’acompanyament i suport a les persones que viuen amb l’esclerosi múltiple i també de sensibilització per a tota la ciutadania. És per això que Canal va donar les gràcies a tots els ajuntaments que col·laboren amb l’associació al llarg de l’any.


La quarta jornada ha ofert una pedagògica introducció en els assaigs clínics


Un equip de prop de setanta professionals treballen diàriament des del Cemcat en diferents àmbits i serveis per aconseguir avenços en el tractament de l’esclerosi múltiple; l’atenció mèdica, psicològica, terapèutica, familiar… passant per la gestió administrativa, documental, de coordinació… i de manera molt important i bàsica també en la investigació clínica, objectiu d’aquesta quarta trobada de l’AEMA.

Remuntant-se en la història, el doctor Carlos Nos va exposar les condicions que en cada època han acompanyat la pràctica clínica en relació a l’esclerosi múltiple i va destacar els avenços que en els darrers 25 anys s’han fet, amb resultats molt positius en el desenvolupament de tractaments diversos. Això no hauria estat possible, com assenyalava Nos, sense la contribució dels centenars de persones que han passat pels assaigs clínics, els estudis que avaluen l’eficàcia i seguretat de nous medicaments i que ajuden a comprendre millor la malaltia. Una de les claus és “maximitzar els possibles beneficis i minimitzar els possibles greuges”, explicava Nos. El doctor també va parlar dels aspectes legals i ètics dels procediments, sobretot referents als drets dels participants en aquests estudis que s’ofereixen per testar nous productes o fàrmacs respecte d’altres fàrmacs o respecte un placebo. Davant l’alt cost econòmic que plantegen els assaig clínics, segons va reconèixer Nos, també es valoren alternatives com el Big Data, és a dir l’optimització de totes les dades que s’acumulen dels pacients d’esclerosi al servei de la investigació i dels avenços mèdics per a la millora de la qualitat de vida.

El públic va adreçar diferents preguntes al neuròleg un cop acabada la ponència que tal i com van destacar els assistents va ser molt pedagògica i planera, tot un repte davant un tema complexe.


Suport municipal imprescindible per a l’AEMA


La trobada va comptar amb l’assistència del doctor Fermí Capdevila, regidor de Sanitat d’Igualada, municipi amfitrió; la regidora de Serveis Personals de Vilanova del Camí, Sílvia Cáceres, la regidora republicana vilanovina Meritxell Humbert, i l’odenenca, Vanessa Massons, entre altres autoritats, com ara la directora de la FEM, Rosa Masriera.


micro google icons

L’acte va ser presentat per la periodista Mireia Rubio, cap d’informatius de Ràdio Nova


Dolors Canal ha agraït especialment als municipis anoiencs el suport que oferereixen a l’entitat, en les diferents activitats que organitzen, especialment en la campanya estiuenca del Mulla’t, una de les més destacades i els beneficis de la qual són un pessic important per a la investigació.

La propera cita de l’AEMA és el dia 29 d’abril, al Circuit de Barcelona Catalunya amb el “Mou-te per l’esclerosi múltiple”. Es tracta d’una jornada lúdica i esportiva que convida a participar de diferents activitats i proves atlètiques i recórrer el circuit a peu, amb bicicleta o bé amb patins.

 

Jornada AEMA mar18-v222


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by