- Des de l’Ajuntament s’han fet diferents actuacions, centrades especialment en dotar als centres els accessos suficients per garantir fluïdesa en les entrades i sortides de l’alumnat
- La regidora Eva Vadillo manté una comunicació fluïda amb el Departament d’Educació a qui ha demanat per carta més material sanitari i de desinfecció per a les escoles
Dilluns 14 de setembre va començar un nou curs escolar, aquest any marcat per les estrictes mesures de seguretat i protecció contra la COVID 19 i amb moltes incerteses i preguntes per part sobretot de les famílies.
Els centres escolars del municipi han treballat durant molts mesos per tenir a punt un pla d’obertura per fer front a la situació i a les possibles incidències que es puguin anar donant.
Des de l’Ajuntament, explica la regidora d’Educació Eva Vadillo, s’ha treballat colze a colze amb les llars, les escoles de primària i l’institut per obrir de manera segura i cobrir qualsevol contingència.
“Amb el Departament hi ha una comunicació fluïda, malgrat que aquestes darreres setmanes han estat plenes d’incertesa, ja que les informacions que s’anaven rebent eren molt variables i poc concretes. La regidora troba que el departament hauria de ser més àgil en la resolució de les incidències que van sorgint”.
Eva Vadillo, regidora d’Educació
Prèviament a l’obertura del curs, des de l’Ajuntament s’han fet diferents actuacions, centrades especialment en dotar als centres els accessos suficients per garantir fluïdesa en les entrades i sortides de l’alumnat.
Així s’han creat nous accessos a la llar d’infants La Baldufa, i a les escoles Joan Maragall, Pompeu Fabra i Marta Mata. Al Joan Maragall també s’ha anul·lat l’aparcament del carrer Cristòfol Colom per deixar més espai per a l’accés al centre. I al Pompeu Fabra s’ha pavimentat la rampa exterior i s’ha actuat també en la zona d’esbarjo a la part alta de la pista.
Pel que fa El Molinet, l’Ajuntament ha dotat la llar de diferents tanques baixes per separar espais al pati. I a l’Institut Pla de les Moreres, se li ha cedit l’espai del workout de 10:30 a 12:00 h perquè l’alumnat de 4t d’ESO hi pugui esmorzar.
Aquest és, sens dubte un curs atípic, amb l’ús obligatori de mascaretes, gel hidroalcohòlic, preses de temperatura, desinfecció d’espais interiors i exteriors que han obligat a l’Ajuntament ha fer una inversió en material “ja el que han enviat des del Departament d’Educació era del tot insuficient”. La regidora Eva Vadillo ha explicat que ha enviat una carta al conseller Bargalló per informar-lo de la situació en què es troben els centres vilanovins i assegura que “des del Departament ja estan preparant material per enviar pròximament”.
Oficialment no han arribat indicacions sobre les beques menjador o com es resol la bretxa digital en cas de confinaments parcials o totals a les aules
A banda de la manca de material higiènic i de desinfecció, hi ha altres qüestions sobre la taula que també impliquen el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i per les quals l’Ajuntament encara no ha rebut indicacions concretes. Per exemple, sobre el procediment que cal seguir en cas que hi hagi un tancament d’aules amb els alumnes becats de menjador.
“Actualment no tinc cap indicació al respecte. Ja ens va passar durant el confinament que ens vam haver de coordinar amb el Consell Comarcal per fer el lliurament de les targetes moneder. Haurem d’esperar que es dongui el cas per actuar, anem un pas enrere en comptes d’anar un pas per endavant”.
Eva Vadillo també assegura que no han rebut cap instrucció concreta del departament sobre com superar la bretxa digital en cas de confinaments totals o parcials. En aquest sentit, però, la regidora es mostra més optimista perquè parteix de l’experiència assolida durant el confinament. Les escoles van posar a disposició els seus dispositius mòbils i l’Ajuntament va fer una inversió en routers i SIM per portar connexió a internet a les llars on era necessari.
“Oficialment tampoc tenim indicacions al respecte, tot i que en aquest cas, partim d’una experiència prèvia que va funcionar molt bé gràcies a la col·laboració de les escoles, els voluntaris de Protecció Civil i la Policia Local”.
Una altra qüestió que s’estan plantejant moltes famílies i que ja han començat a omplir les xarxes és la demanda de la jornada intensiva.
“Aquesta demanda ciutadana no ha arribat ni a l’Ajuntament ni a la meva regidoria. He vist que s’ha cerat un moviment popular però oficialment tampoc m’ha arribat res. És un tema que es pot parlar i valorar amb les escoles si ho estimen oportú”
Valoració positiva de la primera setmana de classe sense incidències destacables
Després d’una setmana de classe, Eva Vadillo ha fet una valoració positiva de com han funcionat aquests primers dies totes les mesures de seguretat. Tot i així, i juntament amb el Cap de la Policia Local, diu, continuaran fent seguiment durant les pròximes setmanes.
La regidora anima a pares i mares i a la comunitat educativa a superar aquesta angoixa, més que justificada, per si en algun moment apareixen casos positius en alguna aula.
“Fa falta anar normalitzant la situació i agraeixo a mestres i professors i també a les famílies i a l’alumnat vilanoví l’esforç que estan fent per contribuir a aquesta normalitat”.
Eva Vadillo, regidora d’Educació