L’Ajuntament i l’ACA acorden un nou protocol per comunicar els abocaments al riu

25 Oct 2016

riu-anoia-23-set-16-3

El regidor de Medi Ambient Luís Perea i el de Promoció Econòmica Jordi Barón, acompanyats del cap de l’Àrea d’Obres i Urbanisme, Francisco Carbajo s’han reunit aquest dilluns, amb Josep Ma Obis, Director de l’Àrea de Sanejament d’Aigües Residurals de l’ACA i Elisabet Mas, Cap del Departament d’Explotació de Sistemas de Sanejament.

Els responsables municipals van tornar a reclamar a l’ACA més informació sobre els vessaments que es fan al riu Anoia. El titular de Medi Ambient ha explicat que

sempre s’han demanat explicacions a l’Agència Catalana de l’Aigua,  tant telefònicament com per escrit, seguint el protocol de l’ACA, però pràcticament mai se’ns dona resposta”.

Des de l’ACA, Josep Maria Obis, va voler diferenciar entre els vessaments d’aigües residuals que es produeixen cada vegada que hi ha un episodi de pluges que fan sobreeixir el col·lector en alta i els vessaments il·legals que poden procedir de les industries igualadines.

Pel que fa al primer cas, el sobreeiximent d’aigües residuals, Obis, va explicar als representants vilanovins que s’ha encarregat un projecte d’ampliació de la secció del col·lector en alta, en un tram del Parc Fluvial. Una mesura que, assegura, ajudarà a disminuir la utilització dels sobreeixidors en època de pluges. Aquests obra, però, està prevista per al 2019. 


Els vessaments il·legals es denunciaran mitjançant una trucada al 112 que activarà les administracions competents


D’altra banda i com a punt important de la reunió, es va fixar un protocol d’actuació en cas de detectar abocaments il·legals al riu. En aquest cas s’haurà de trucar al 112 i des d’aquí s’activaran les administracions competents.

El regidor Luís Perea valora positivament les accions que vol endegar l’ACA però creu que amb això no n’hi ha prou” i per això ha anunciat noves reunions amb altres responsables de l’ACA.


Els set alcaldes de la MICOD es reuniran amb el director de l’ACA el proper 21 de novembre


 També en aquesta línia és que s’ha coordinat des de la MICOD, a petició de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, una reunió amb el director de l’ACA, Jordi Agustí i Vergés que rebrà els set alcaldes de la Mancomunitat el proper 21 de novembre a Barcelona.

L’Alcaldessa Vanesa González creu que el primer s’haurà de fer és un estudi tècnic per tenir una diagnosi de les aigües del riu i de la situació de partida. A partir d’aquestes dades, explica González, s’hauran de valorar les accions que cal fer.


Igualada també anuncia mà dura contra les empreses que aboquin al riu


Segons llegíem la setmana passada a anoiadiari.cat, l’Ajuntament d’Igualada també anuncia mà dura contra els autors dels abocaments il·legals al riu Anoia i afirmen que  “s’han fet diverses inspeccions” a empreses en relació a l’abocament que va tenir lloc el dia 13 al riu Anoia i que va tenyir l’aigua i la llera de color vermell. Fins ara, sense resultat.

El digital també explicava que el regidor de Qualitat Urbana, Jordi Pont, afirmava que amb l’ACA ja s’han fet inspeccions d’empreses, almenys mitja dotzena, que poden estar implicades en l’abocament. No totes són adoberies. Resta encara visitar alguna planta”. Els ajuntaments afirmen que sembla que és una pràctica habitual per part d’alguna empresa” de fer els abocaments a la claveguera urbana. Tot apunta que va ser “un abocament voluntari”.