- L’Ajuntament es mostra preocupat per l’augment de patinets elèctrics a la via pública i el desconeixement per part dels conductors, majoritàriament infants i joves, de les normes de circulació.
- Des de la Policia Local destaquen la importància de les mesures de protecció, com l’ús del casc, genolleres i colzeres i l’armilla reflectant.
- La campanya inclou la col·laboració de diferents agents com l’Espai Jove Can Muscons per difondre informació i consciència entre el jovent.
L’Ajuntament de Vilanova del Camí ha iniciat una campanya per a conscienciar la ciutadania sobre el bon ús del patinet elèctric i promoure una conducció segura capaç de conviure i coexistir amb la resta de vehicles i d’usuaris de la via pública. Es tracta d’una campanya transversal que lidera la regidora de Règim Interior Eva Vadillo amb la Policia Local i l’àrea de Joventut.
L’ús del patinet elèctric és cada vegada més comú, especialment entre el col·lectiu més jove, ja que ofereixen una forma eficient i àgil de desplaçament en zones urbanes. No obstant això, la normativa que regula els Vehicles de Mobilitat Personal, VMP, encara està en desenvolupament i pot variar segons els municipis i les comunitats autònomes.
La Direcció General de Trànsit (DGT) ha establert certes directrius en l’àmbit nacional, però moltes vegades és responsabilitat dels ajuntaments i les comunitats autònomes adaptar aquestes normes a les seves necessitats i realitats particulars.
L’augment de patinets en la via pública, conduïts majoritàriament per a infants i joves sense massa o gens de coneixement de les normes de circulació, ha alertat a les autoritats locals que veuen amb preocupació com també augmenten les infraccions i els accidents.
Amb l’objectiu de crear consciència, l’Ajuntament vilanoví ha posat en marxa una campanya que s’ha presentat a Ràdio Nova i que, a poc a poc, anirà implicant diferents agents de la comunitat com l’Espai Jove Can Muscons, els centres de primària i l’Institut.
De moment, l’Espai Jove Can Muscons ha preparat un seguit de contingut digital per compartir amb el jovent i anar fent pedagogia sobre el tema. Gemma Bonache, la dinamitzadora juvenil ha explicat que han preparat una infografia que recull en frases molt breus els punts més importants de la normativa vigent i pròximament també compartiran amb els joves un seguit d’enquestes (QUIZ) per saber el grau de coneixement d’aquest col·lectiu sobre l’ús del patinet elèctric. L’objectiu, diu Bonache, és anar creant consciència.
Està previst que la DGT desenvolupi un nou reglament sobre l’ús dels VMP de cara a febrer de 2024, però, de moment, hi ha alguns aspectes que ja recull en la normativa com la prohibició explícita de circular amb patinet elèctric per la vorera. Els patinets poden circular únicament per la calçada, respectant les normes de circulació. No obstant això, aquesta és una de les principals infraccions que es cometen a Vilanova del Camí, juntament amb la de circular en direcció contrària. Una doble infracció, explica Daniel Monroy, cap de la Policia Local, que posa en perill al conductor del patinet però també al vianant i altres usuaris de la via.
Així mateix, la DGT estipula que al patinet només hi pot viatjar una persona, no es poden portar passatgers, encara que aquests siguin menors d’edat. Tampoc es poden portar remolcs o similars, i tampoc seients, perquè en aquest cas ja no es consideraria un Vehicle de Mobilitat Personal sinó un ciclomotor.
La normativa també marca que, aquests vehicles, en cap cas, poden superar els 25 km/hora. Des de la Policia Local alerten que els joves modifiquen aquests motors per córrer més, una pràctica que està completament prohibida i que podria ser sancionada.
També està prohibit utilitzar auriculars o dispositius mòbils, com un telèfon, mentre es condueix. I tampoc es pot circular sota els efectes de l’alcohol o les drogues. Els agents de la Policia Local poden demanar als conductors que es sotmetin a una prova d’alcoholèmia o un test de drogues.
De nit, cal conduir amb llums i elements reflectors, però aquests ja venen instal·lats de fàbrica.
Daniel Monroy, Cap de la Policia Local de Vilanova del Camí, ha insistit en la necessitat de prendre mesures de protecció com l’ús del casc i altres elements de seguretat com les armilles reflectants, colzeres, genolleres i qualsevol altra que eviti prendre mal en cas d’accident.
També s’aconsella contractar una assegurança per estar coberts en cas d’accident o en cas de fer mal a una altra persona o vehicle.