- Can Papasseit acollirà aquest diumenge, una doble projecció del documental “L’any que ens va canviar” dirigit pel vilanoví Óscar López i produït per Balloon amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí
- El documental fa una radiografia a través de diferents testimonis sobre l’afectació de la Covid-19 a Vilanova del Camí
El documental va néixer, explica el periodista Óscar López, amb la intenció de deixar testimoni del què ha suposat la irrupció de la pandèmia i dels seus efectes devastadors a la Conca d’Òdena i en especial a Vilanova del Camí. Un document perquè les generacions futures poguessin saber què va passar durant la pandèmia a Vilanova.
“Pensava que tenia una responsabilitat personal per deixar constància d’aquest moment excepcional a les generacions futures. Perquè d’aquí 50 anys hi hagi un document gràfic que expliqui, amb totes les mancances que si li puguin trobar, què va ser la pandèmia a Vilanova del Camí”
Óscar López
El fil argumental del documental el dibuixen els propis personatges que van construint el missatge des del 12 de març, amb l’anunci per part de la consellera de Salut Alba Vergés i el conseller d’Interior, Miquel Buch.
“En el documental he intentat recollir l’experiència de tots a través de la veu de diferents personatges i fer un reconeixement a tots els que heu estat -també als mitjans de comunicació- a primera línia, en aquests moments tan difícils”.
Óscar López
Trobar les veus autoritzades per aquest documental i construir les històries ha estat una de les principals dificultats amb què ha hagut de treballar López. Assegura que ningú s’ha negat a participar però sí s’ha trobat algunes resistències que finalment s’han pogut salvar donat que el documental fuig del sensacionalisme per mostrar una realitat concreta, viscuda des de diferents punts de vista.
“Jo sóc vilanoví i no volia fer un retrat ni groguenc ni sensacionalista perquè era conscient que aquesta ha estat una experiència molt dura per a molta gent. No podia fer un producte que ferís la sensibilitat de ningú i per això he intentat fer un retrat el més complet i el més plural possible i molt respectuós amb tothom malgrat que es tractin aspectes molt negatius de la covid”
Óscar López
El documental es titula “L’any que ens va canviar” un títol molt suggerent segons explica Óscar López no va ser fàcil trobar. El procés de creació arrenca el 12 de març i acaba amb l’obertura del nou curs escolar, tot buscant un moment de retorn a una certa normalitat, explica el periodista.
“A mesura que avançava la producció del documental anaven apareixent històries de solidaritat, de col·laboració… perquè al final, malgrat la tragèdia, aquesta pandèmia ha tret el millor de moltíssimes persones i n’acabarem extraient experiències molt positives. Per això el títol “L’any que ens va canviar” és una combinació de la part més negativa i tràgica amb aquests brots verds d’esperança”.
Óscar López
Malgrat tot, i com que la pandèmia continua vigent, Óscar López no descarta fer una segona part del documental.
“Potser quan tot això acabi, podríem explicar-ho. El tret diferencial de Vilanova i la Conca és la pèrdua repentina de la innocència quan varem saber que es confinava perimetralment la conca d’Òdena. Totes les persones que entrevisto coincideixen en consider el moment com un sotrac, un fet insòlit que no s’ha produït enlloc més”.
Óscar López
Ara per ara, però, podrem gaudir d’aquest primer documental. Serà diumenge 20 de desembre, en doble sessió: a les 12.00 i a les 18:00 h, coincidint amb la celebració de la Marató de TV3, que enguany es dedica a la Covid-19.
A l’entrada de Can Papasseit hi haurà una urna per recollir els donatius de la ciutadania que vulgui col·laborar amb la Marató. Tots els diners que es recaptin durant les dues projeccions s’enviaran a la Fundació de la Marató que enguany centra els esforços per sensibilitzar i divulgar sobre la Covid-19. I és que la Marató del dia 20 de desembre apel·la a la solidaritat dels ciutadans per sumar recursos que permetin avançar en la recerca que millori la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades per aquesta malaltia de gran abast.
L’aforament de Can Papasseit és limitat. Si esteu interessats en gaudir del documental podeu recollir les entrades a la consergeria del centre de dilluns a dissabte de 16 a 20:30 h. I diumenge, abans de les projeccions si no s’han exhaurit.