L’Associació de Psicòlegs i psicòlogues de l’Anoia (APPA) ha preparat una altra interessant xerrada dins del cicle que ofereixen mensualment, a la Biblioteca d’Igualada. El pròxim dimarts 10 de març abordaran un tema complex i encara envoltat de tabú: el suïcidi. La xerrada estarà moderada per Pilar Arbós, Psicòloga General Sanitària i vicepresidenta de l’APPA
El suïcidi és la causa de mort prematura que més va créixer a Catalunya, amb una taxa de 7,2 casos per cada 100.000 habitants, segons fonts del Departament de Salut de l’any 2017. A més és la primera causa de mort entre joves catalans de 15 a 34 anys, també segons dades del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya de l’any 2018 que alerta de la gravetat del suïcidi juvenil, un fenomen social de primer ordre que afecta tant les persones que decideixen cometre l’acte suïcida com les de l’entorn que viuen el procés de dol per la pèrdua o l’acompanyament de les temptatives.
Com prevenir el suïcidi i com facilitar eines per afrontar-lo centrarà la segona taula rodona que han programat des de l’APPA amb entitats i supervivents. No és la primera vegada que l’APPA posa llum a una problemàtica prou persistent, que toca tantes emocions com és el suïcidi i que sovint com lamenta Arbós els mitjans de comunicació no tractem amb la profunditat que caldria. Però sobretot des de l’APPA pretenen acostar aquest tema a la població anoienca per fer-lo visible i per emplaçar-nos a un abordatge multidisciplinar, des de diferents actors i perspectives.
Arbós assenyala l’assignatura pendent de l’Estat Espanyol respecte al tema, perquè encara no tenim una Llei Nacional de prevenció del suïcidi. I lamenta que a Catalunya tot i que disposem d’un Codi Risc Suïcidi no està funcionant com els agents implicats en el protocols de prevenció desitgen o fins i tot com estableix el propi codi.
Un problema de salut pública de primera magnitud segons l’OMS
L’any 2017 a Catalunya es van produir 504 morts per suïcidi a Catalunya, la majoria a la zona de Barcelona i de l’Empordà. Les circumstàncies o causes són múltiples, però hi ha zones on ens donen més casos, ja sigui pel clima o pel context social i econòmic. A l’Anoia, per exemple, hi ha una incidència puntual i petita, però a la vegada rellevant a la conca d’Òdena i Capellades.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) determina que el suïcidi és un problema de salut pública de primera magnitud i alerta sobre l’augment mundial de la mortalitat per suïcidi. Es calcula que cada any un milió de persones se suïciden al món. Per les estadístiques també s’estima que hi ha 20 temptatives per cada suïcidi consumat. En general, les temptatives són més elevades entre les dones que en els homes, tot i què la mortalitat és més elevada entre els homes -per cada 4 homes, una dona- atès que solen utilitzar mètodes més radicals.
Un acte amb testimonis des de l’entorn suicida i l’atenció a supervivents
Dimarts, a l’acte, comptaran amb la presència deDarío Nogués, de l’associació APSAS, que compartirà informació des d’aquesta associació on atenen diàriament, tant a nivell de prevenció com d’atenció a supervivents, ja sigui en grup o de manera individual.
També comptaran amb el testimoni d’Ester Albert, coneguda per la pel·lícula “Me llamo Violeta” o el documental Sense Ficció sobre bullying emès recentment. L’Ester ha patit un doble dol per suïcidi i la seva mirada sobre el tema l’ha fet créixer personalment.
I novament a l’acte els acompanyarà també Andrés Giménez, testimoni que ha participat en diferents jornades, tant per la seva experiència personal com professional, com a mosso d’esquadra.
Entre tots plegats aportaran recursos i informació per saber on acudir en cas de necessitar-ho.