- Els principals afectats són els joves, entre qui fa pocs dies que acaba de començar la vacunació.
La relaxació de les restriccions, els viatges d’estiu, l’oci nocturn i l’expansió de la variant delta han provocat un repunt de contagis. Les persones d’entre 15 i 29 anys concentren la majoria dels casos. A més, es comença a notar una pujada significativa en la població d’entre 30 i 50 anys.
El govern català està estudiant mesures o recomanacions i les aplicarà “si ho veu convenient”, segons la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas. En declaracions aquest matí a Catalunya Ràdio, ha reconegut preocupació per la situació actual i afirmava que “s’aniran prenent les decisions que correspongui segons el moment”.
Divendres el govern ja va aprovar, en el marc del Procicat, prorrogar les restriccions vigents actualment fins al 12 de juliol. També divendres, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va avançar en una entrevista a RAC1 que, de moment, no es farien passos enrere en la desescalada, si bé també va dir que no es relaxarien més les mesures, davant l’increment exponencial dels contagis dels últims dies.
Una de les poques novetats que incorpora la resolució, que entra en vigor aquest dilluns, 5 de juliol, és la recomanació als titulars dels centres de treballs, tant públics com privats, perquè els treballadors es reincorporin progressivament de forma presencial al lloc de feina. La resolució, però, també recomana l’ús del teletreball quan l’activitat laboral ho faci possible.
L’ocupació hospitalària
L’augment exponencial dels casos positius de coronavirus ja es comença a notar als hospitals catalans. Tot i que l’augment està sent gradual, diversos experts en epidemiologia preveuen que les hospitalitzacions poden créixer un 35 % segons declaracions del catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas a Betebé.
Pel que fa a l’ocupació hospitalària, segons les dades del Departament de Salut d’aquest diumenge, hi ha 522 pacients ingressats dels quals 123 són a les ucis. Continua sent una ocupació molt menor que la d’altres onades i similar a la de l’agost de l’any passat, però preocupant.
En les últimes 24 hores s’han diagnosticat 3.400 positius més a Catalunya, mentre es dispara el risc de rebrot fins als 679 punts i la velocitat de propagació (Rt) supera ja els 2,5 punts.
La incidència més gran la trobem a la ciutat de Barcelona on els casos de la setmana passada gairebé quadrupliquen els de l’anterior i s’apropen als 8.000 positius, més de mil diaris.