- L’Associació Celíacs de Catalunya ha impulsat la campanya #elPreudeSerCelíac, per fer palès el cost dels productes específics sense gluten en comparació amb els que contenen aquesta proteïna.
Divendres es van lliurar les ajudes per a les persones afectades per la celiaquia o l’al·lèrgia al gluten. Enguany han estat 28 les famílies que han rebut aquesta ajuda econòmica de 200 € que l’Ajuntament de Vilanova del Camí atorga des de l’any 2016 en el marc d’una convocatòria que té la voluntat de donar un cop de mà en la compra d’aliments sense gluten.

Aquest any, com ja ve sent habitual, l’equip de govern va fer un acte públic per anunciar el lliurament de les ajudes a les famílies. En total es van presentar 31 sol·licituds. Tres es van desestimar perquè no complien els criteris. La resta, 28 famílies en total, es beneficiaran d’aquest ajut.
Ara per ara, l’únic tractament per a la malaltia celíaca és seguir la dieta sense gluten de forma estricta i sense transgressions durant tota la vida.
Campanya #elPreudeSerCelíac
Precisament aquesta setmana, l’Associació Celíacs de Catalunya ha impulsat la campanya #elPreudeSerCelíac, una iniciativa que pretén fer palès el cost dels productes específics sense gluten en comparació amb els que contenen aquesta proteïna, i mostrar la disconformitat respecte a la decisió del Govern.
La campanya arriba després que el govern espanyol hagi desestimat la proposta feta per la Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, de reduir al 4% l’IVA dels productes sense gluten, una petició que fa anys que reclama l’Associació Celíacs de Catalunya i que, un com més, ha quedat fora de les prioritats.
Per ser partícips de la campanya, l’Associació anima al col·lectiu celíac a compartir una fotografia del tiquet de la compra de productes sense gluten a les xarxes socials amb el hashtag #elPreudeSerCelíac, etiquetant el govern espanyol.
Avui dia, la dieta sense gluten és l’únic tractament que existeix per a la malaltia celíaca. Un cop diagnosticat, el pacient celíac no rep cap ajuda pública, havent-se de fer càrrec al 100% del seu tractament a còpia de proveir-se de productes específics sense gluten. Això suposa un increment de 845,20 euros/any en el cost de la cistella bàsica de la compra, ja que aquests productes tenen un preu major que els que contenen gluten. Aquest fet suposa un greuge sanitari pel col·lectiu celíac.
Segons l’Informe de preus sobre productes sense gluten 2022 de FACE (Federación de Asociaciones de Celíacos de España), l’increment mitjà del cost de la cistella per mantenir una dieta lliure de gluten és d’un 252%. Aquest percentatge diferencial s’incrementa en productes com el pa torrat, el pa ratllat o la farina panificable sense gluten, que pot arribar a ser un 700% més car que la seva variant amb gluten.
Cal destacar la situació en la qual es troben les famílies més vulnerables amb membres celíacs, ja que tenen més dificultats per seguir una adequada dieta sense gluten a causa dels elevats preus dels aliments, la qual cosa posa en risc la seva salut.