- El programa Salut i Escola té com a objectiu millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac o altres addiccions.
- Una de les principals línies d’actuació d’aquest programa és el servei de Consulta Oberta, un espai confidencial, al que tenen accés tots els adolescents del centre.
Ràdio Nova va emetre aquest dijous un nou espai de Salut des del CAP, aquesta vegada centrat en el programa Salut i Escola. Les infermeres pediàtriques, Carolina Grado i Fanni Vich, referents del programa, expliquen els eixos principals del servei i les funcions que desenvolupen als centres de secundària amb l’objectiu de millorar la salut dels adolescents. La Carolina Grado és la referent de salut a l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí, i la Fanni Vich ho és a l’Institut Badia i Margarit d’Igualada.
L’adolescència és una etapa complexa on es produeixen molts canvis tant físics com psicològics i és quan apareixen les primeres preocupacions, dubtes i angoixes.
El programa Salut i Escola té com a objectiu millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac, o altres addiccions.
Les infermeres Grado i Vich expliquen que el programa permet millorar la coordinació entre els centres docents i els serveis de salut per tal de donar resposta a les necessitats dels adolescents; apropar els serveis de salut als centres docents; facilitar la promoció d’actituds i hàbits saludables (factors protectors) amb actuacions d’educació per a la salut, reduir els comportaments que poden afectar negativament la salut (factors de risc) i fer detecció precoç dels problemes de salut a fi d’intervenir com més aviat millor.
Carolina Grado, destaca que el programa estableix un canal de comunicació entre el jovent i els professionals sanitaris, des del qual es poden tractar temes que els preocupen com les drogues, l’alimentació, la salut sexual o altres aspectes psicològics.
Tant la Carolina com la Fanni són les referents de salut als centres de secundària. La Carolina és la referent de salut a l’Institut Pla de les Moreres i la Fanni ho és al Badia i Margarit d’Igualada, però treballen seguint la mateixa metodologia. Conjuntament amb el responsable de salut designat per l’equip directiu de cada centre, planifiquen les activitats anuals, que s’adeqüen a cada curs i que deixen marge, també, per a la incorporació de temes a demanda de l’alumnat o del mateix centre, que poden obrir-se també a les famílies.
Aquest curs, per exemple, s’estan fent tallers de sexualitat i afectivitat sexual als alumnes de 2n i 4rt ESO on s’aborden diferents temes com l’afectivitat sexual, diversitat sexual, desigualtats de gènere, violència de gènere… Amb l’alumnat de 1r d’ESO també es treballa el tema del consum de tabac, i amb els de tercer, participen en un taller de primers auxilis per aprendre a actuar davant situacions d’emergència com una aturada cardiorespiratòria.
“El lema de la Consulta Oberta és la confidencialitat”
Les dues infermeres són també les responsables de la consulta oberta, un espai setmanal que s’ofereix als adolescents als centres d’ensenyament. La consulta oberta de l’Institut Pla de les Moreres funciona els dimecres durant l’hora del pati, de 10:45 a 12:00 h, amb la voluntat de resoldre dubtes i qüestions. Per superar la por o la vergonya a preguntar, l’alumnat pot anar a la consulta en petits grups de dues o tres persones.
A la consulta oberta arriben tota mena de preguntes i qüestions: sobre conflictes a l’aula i en l’entorn familiar, dubtes sobre la sexualitat… però la pandèmia, explica Carolina Grado, ha disparat les consultes sobre problemes emocionals.
El lema de la consulta, destaca la infermera Fanni Vich, és la confidencialitat. Els temes que es tracten en aquest espai queden entre la professional sanitària i l’adolescent. En el cas que el problema que es tracta a la consulta oberta fos molt greu, es pacta amb el mateix jove, el procediment a seguir.
La tasca que es desenvolupa en el marc d’aquest programa és un treball fet en xarxa, en el que hi intervenen professionals de la salut, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), les llevadores però també amb Mossos, i altres agents locals com els responsables de centres cívics o juvenils.
El programa Salut i Escola se segueix als centres de secundària, però tant Grado com Vich, són també referents de salut en les escoles de primària. Les accions en aquests centres, però, es fa de manera puntual i a demanda de les professionals de les escoles i també poden incloure xerrades o tallers monogràfics sobre temes concrets com l’abordatge de certes intoleràncies, al·lèrgies o patologies.