Les jornades de Respira terres de Lleida abordaran el suïcidi amb estreta complicitat de professionals de l’Anoia | ÀUDIO

25 Oct 2018

L’Associació Respira de les terres de Lleida ha organitzat les III Jornades sobre el suïcidi. La psicòloga anoienca Pilar Arbós, col•laboradora de l’entitat ha estat una de les organitzadores de la jornada que porta per títol “El dolor silenciat” i que es farà el 15 de novembre, a Lleida. S’organitza al voltant del Dia del Supervivent, que es celebra el 16 de novembre, per tal de reflexionar sobre el suïcidi, un tema sovint tabú, però que suposa la mort de 800.000 persones cada any segons l’Organització Mundial de la Salut.

Pilar arbos psicologa (2)
Pilar Arbós

Respira, Acompanyament, Vida, Mort i Dol és una associació laica sense ànim de lucre que des de fa setze anys acompanya i dona suport a les persones que han viscut de prop el suïcidi, ja sigui en primera persona amb una temptativa i que són supervivents, o de retruc, com a familiars, amics, professionals d’emergències, testimonis… Neix com a projecte assistencial, per donar resposta a les necessitats d’una societat que ha d’afrontar una experiència de pèrdua i mort, sovint silenciada, estigmatitzada o evitada. D’aquí també el títol i el tema d’aquestes terceres jornades, com ha explicat Pilar Arbós a Ràdio Nova.

Les jornades que organitza Respira es faran el dijous 15 de novembre i estan obertes a la població en general. Juntament amb la psicòloga Pilar Arbós, les han preparat altres professionals: Devani Mata, educadora social formada en psicoteràpia, presidenta i directora de Respira; la terapeuta i constel•ladora familiar Susanna Vicente i una altra psicòloga anoienca Vedika Fatjó, Coordinadora de la Comissió Suïcidi.

A la jornada es parlarà sobre el suïcidi des de diferents àmbits: la detecció, la motivació, la prevenció… i també sobre com afecta els joves i adolescents, un col•lectiu molt vulnerable. El plat fort serà una taula diàleg sobre el Protocol Risc Suïcidi ja que com assenyala Arbós no està funcionant de manera òptima i tot i que hi ha una Llei Nacional de Prevenció del Suïcidi amb data de novembre de 2017, encara no s’ha avançat ni desenvolupat per atendre de manera més integral aquest tema, sobretot per treballar la prevenció i perquè els diferents actors que intervenen tinguin una coordinació millor.

A Espanya es calcula que es donen 10 temptatives diàries de suïcidi i segons les xifres de l’Idescat de 2016, un total de 3.569 persones es van suicidar a l’estat (2.662 homes i 907 dones).

La data límit per fer inscripcions a la jornada del 15 de novembre, que es desenvoluparà al llarg de tot el dia amb diferents conferències, debats i activitats, és el dia 30 d’octubre. El preu és de 25 euros, una entrada força reduïda per a estudiants: 12 €. Podeu trobar més informació a la pàgina www.respiralleidadol.org