- Des dels més petits, d’educació infantil, fins als de secundària, l’alumnat de Vilanova del Camí ha començat avui el nou curs escolar 2021-2022.
- Des de Ràdio Nova farem, aquesta setmana, una visita virtual als centres vilanovins per saber com entomen aquest nou inici, encara en pandèmia.
Les mesures sanitàries per la pandèmia continuen presents, per segon any consecutiu als centres d’ensenyament, però s’han adaptat amb normalitat, basades en l’experiència i no han entorpit el primer dia de curs, on els nervis han estat força més semblants als d’un any qualsevol de retrobament o d’estrena d’una nova etapa.

Des de Ràdio Nova farem, aquesta setmana, una visita virtual als centres vilanovins per saber com han començat el curs. Avui hem anat fins a l’Escola Joan Maragall que continua sent el centre de primària amb més alumnes del municipi tot i que n’ha anat disminuint el nombre i aquest any serà l’últim amb una triple línia a sisè. El centre compta enguany amb 449 alumnes, distribuïts en dinou grups-classe.
El retrobament aquest matí ha estat marcat per l’emoció, els nervis i l’adaptació a uns canvis que ja es van establir l’any passat i que multipliquen l’entrada al centre, amb cinc accessos on es fa la higiene de mans, però ja no es pren la temperatura.
El director, Guillem Duocastella, explica que no hi ha gaire novetat respecte al protocol covid que continua obligant a dur la mascareta als cursos de primària i a respectar tots els grups bombolla (aules). L’únic canvi, a demanda dels mateixos alumnes, el podran gaudir els de 4t, 5è i 6è de primària que es podran barrejar a l’hora del pati amb altres grups, dos dies per setmana, però fent ús de la mascareta.
Aula de natura

Un any més, l’estiu s’ha aprofitat per fer algunes millores al centre, amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí. Duocastella destaca que s’ha adequat el pati de sorra del grup de mitjans amb una zona de gespa a l’ombra i una pèrgola per poder fer classe a l’aire lliure, amb capacitat per a uns 25 alumnes. Tot plegat s’emmarca en la idea de crear una Aula de natura -que ja van iniciar el curs passat- per treballar diferents aspectes relacionats amb l’àrea de medi natural.
Això anirà lligat a les activitats que estan preparant i que esperen que resultin ben atractives per a l’alumnat, com ara un galliner o el projecte Orenetes. També volen donar un nou impuls al laboratori de ciències.
Projecte de lletra deslligada
D’altra banda, pel que fa a l’activitat acadèmica deixaran de treballar la lletra lligada i se sumen al projecte lletra deslligada, que consisteix a introduir la lletra lligada més tard. Per tant a cicle inicial faran servir una lletra més fàcil i entenedora, tipus impremta, que implica una activitat de psicomotricitat fina entre els més petits.
Durant aquest curs continuaran també potenciant l’educació artística, tot i les restriccions per poder barrejar els tallers (que funcionaven molt bé). Continuaran fent batucada i a més recuperaran instruments a cicle superior com el piano i l’ukelele.
Com afirma Guillem Duocastella, la intenció és intentar normalitzar la vida escolar com era abans de la pandèmia i per això també tenen ja programades algunes activitats i sortides. Com a novetat, assenyala, aquest any les colònies les gestionarà l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) Joan Maragall que aquest any també intenta torna a recuperar certa activitat, tot i que estarà sotmesa a l’evolució de la pandèmia i les mesures sanitàries.
L’AFA torna a obrir el despatx
Des de l’AFA, a banda de mantenir el servei essencial d’acollida matinal i esplai -que també van sostenir, malgrat les dificultats, durant el curs passat- han ofert algunes extraescolars.
A més, tornaran a obrir el despatx els dijous de 16:45 a 18:30 h per facilitar la compra de samarretes i dessuadores i per atendre les consultes de les famílies. Això sí, per tal de seguir amb el protocol COVID vigent a l’escola, l’accés es farà per la porta del carrer Santa Llúcia (secretaria) i sempre prèvia trucada telefònica o avís per WhatsApp al número 722 61 61 76.