- El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament insta als ajuntaments a augmentar el pressupost fins a arribar a l’objectiu del 0,7% a través de la campanya “Defensa la Cooperació. Ens hi va la vida”
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va culminar divendres la campanya ‘Defensa la cooperació. Ens hi va la vida’, amb un acte, en streaming i presencial a la Nau Bostik de Barcelona. S’adreçava als ajuntaments socis i als agents de la cooperació municipalista i va comptar amb la representació de l’alcaldessa vilanovina, Noemí Trucharte, en nom de la Federació de Municipis de Catalunya.
La campanya “Defensa la cooperació” del Fons Català de Cooperació es va iniciar el 18 de març amb l’objectiu de reforçar la importància de la cooperació municipalista i donar suport als ajuntaments en la defensa dels seus programes de cooperació municipal. En aquests mesos s’ha posat el focus en diferents eixos estratègics: gènere, emergència climàtica, persones refugiades, emergència sanitària i educació. A més ha estat orientada a reduir l’impacte negatiu de la COVID-19 en les polítiques municipals de cooperació.
Segons el director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), David Minoves “la pandèmia ha tombat la concepció de ‘primer els de casa” i ara hi ha més sensibilitat vers la cooperació. Actualment, però, tant el govern central com els autonòmics es mostren lluny de l’objectiu fixat.
Els governs locals són els que més s’hi aproximen i els que registren un creixement de pressupost destinat a cooperació internacional. Si més no la campanya ha aconseguit que aquest 2021 les administracions municipals destinessin gairebé 18 milions d’euros a cooperació amb països en vies de desenvolupament, el que suposa un augment de 3 milions durant els darrers sis anys.
En l’acte de cloenda del passat divendres, la Diputació de Barcelona, com a ens col·laborador, va fer l’obertura i un cop estrenat el vídeo final de la campanya, es van fer les dues taules rodones: una, amb el títol de “Dona migrant indígena i refugiada, l’apoderament a través de l’educació”; i una altra, titulada “.
La jornada la va tancar la intervenció de la Junta Permanent del Fons Català, encapçalats pel seu president, Isidre Pineda. Actualment, va dir, l’objectiu és arribar al 0,7% d’ingressos destinats a cooperació, però hi ha pocs ajuntaments que ho hagin assolit. Amb tot, valoren els esforços i demanen que els ajuntaments escoltin a la ciutadania, ja que “un 60% reclama que s’augmentin les partides per a la cooperació i el desenvolupament”. Pineda qui també va explicar que un 84% dels catalans i catalanes creu que “s’ha de donar una resposta global a la pandèmia”.
Per part de la Federació de Municipis de Catalunya, va assistir a l’acte de cloenda l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, impulsora de la Comissió de Cooperació i Solidaritat de l’FMC.
