L’Institut Pla de les Moreres edita material de promoció turística del municipi en sis idiomes | ÀUDIO

21 Gen 2019

L‘Institut Pla de les Moreres va presentar per la Festa Major d’hivern de Vilanova del Camí un nou projecte Erasmus relacionat amb la promoció turística del municipi. Des del centre han editat una sèrie de tríptics, en diferents idiomes, per donar a conèixer alguns trets particulars de Vilanova del Camí. Un material al qual es pot accedir de manera física, en paper, i també digital

Fina termens i emili morales projecta erasmus (1)
Fina Termens i Emili Morales de l’Institut Pla de les Moreres

La idea de crear aquests materials va sorgir del propi centre, després de comprovar que al web de l’Ajuntament de Vilanova del Camí hi havia bona informació turística i de coneixement sobre el municipi, però que només estava publicada en català. Fina Termens coordinadora pedagògica del centre ens recorda l’interès i l’aposta que l’institut fa en el coneixement de les llengües estrangeres i d’aquí que es plantegessin “treballar dur per fer possible aquest projecte”.

En total s’han editat tríptics en sis idiomes: català, castellà, francès, anglès, alemany i portuguès. La tria de les dues últimes llengües ha estat una mica condicionada per les possibilitats i l’accés a la traducció, però de fet el mateix dia de presentació del projecte a la Fira del Camí Ral, van fer alguns contacte amb altres persones per poder traduir-lo en el futur, en italià i japonès. Estan completament oberts i fan una crida a la col·laboració de tothom qui vulgui donar-los un cop de mà.

I és que tot i que el projecte podria ampliar-se més endavant, després d’un any i mig, ha culminat la primera etapa de la feina feta que ha comptat amb la implicació de tot el centre. Directament hi ha intervingut una quinzena de professors, com explica Emili Morales, coordinador dels projectes internacionals, qui afirma que ha estat un treball en equip molt profitós per a professorat i alumnes. La idea és continuar treballant en aquest sentit “implementar aquestes estratègies dins de l’aula, però que també tinguin impacte fora del centre”.

El motor d’aquest projecte ha estat el programa Erasmus + KA1: “Open up your mind, open up your town!“, que precisament té com objectiu la formació dels docents a l’estranger. “Vam triar cursos interessants per poder vehicular el projecte a l’aula i afavorir la creació d’un producte de qualitat”.

Emili Morales ens posava, com exemple, el seu cas. Ell es va formar en l’edició d’imatges. Després va engrescar i acompanyar l’alumnat en el treball de vídeos promocionals de Vilanova del Camí, “com a bons coneixedors de la realitat del seu municipi”. Entre tots van triar els millors, amb les imatges més representatives i van elaborar-ne el definitiu.
La creació de material audiovisual era una part del projecte, “per arribar de manera instantània i ràpida, en diferents idiomes al públic”, assenyala Morales.

Portada triptic turisme institut
Imatge del tríptic

Els tríptics en paper són esquemàtics i recullen només alguns trets i fotografies representatives sobre punts d’interès del municipi. Tot i això, també inclouen un codi QR a partir del qual es pot accedir a un pdf amb la informació més ampliada. El format butxaca es va justificar i raonar dins de l’assignatura de Visual i plàstica, amb l’alumnat de 4t d’ESO.

Tots els continguts s’han treballat a l’aula, bàsicament entre alumnat de 3r i 4t, però com el projecte ja fa més d’un any i mig que es va iniciar els alumnes han anat passant de curs. “Alguns de segon ara estan a tercer i els de quart ara ja estan a batxillerat”, explica Fina Termens. La informació de les matèries (medi ambient, història, cultura…) s’ha elaborat des de diferents assignatures durant els vint mesos que ha durat el projecte i després s’ha traduït als diferents idiomes.

En principi, s’ha pensat en la col·locació de dos punts d’informació turística, amb els tríptics: un a Can Papasseit i l’altre al Centre d’Innovació Anoia. A més, a banda de tenir-los en suport físic, també hi ha la intenció de traslladar aquest punt d’informació a Internet, al web municipal, amb la col·laboració del departament de Comunicació de Vilanova del Camí.

L’institut ja va firmar un conveni amb Promoció Econòmica per participar a la Fira del Camí Ral i fer oficial la presentació del projecte, el passat diumenge 13 de gener. La inauguració va ser tot un èxit i va aixecar força expectació.

conveni INS Erasmus (6)
Signatura del conveni