- L’Associación Tiempos Nuevos Teatro és la impulsora d’un programa d’inserció de joves a la presó d’Ilopango (El Salvador) que està de gira per Catalunya per presentar el projecte LiberArte.
- Dijous passat, amb la gira “Vamos caminando” van passar per Vilanova del Camí i van explicar el testimoni a l’alumnat de l’Institut Pla de les Moreres.
En un país com El Salvador, marcat per una llarga història de violència, directa i estructural, hi ha barris on és tot un repte poder fugir de l’exclusió social. L’organització civil i el suport internacional -en bona part des de Catalunya-, han permès que un col·lectiu de joves que han acabat a la presó per les bandes juvenils, tinguin una oportunitat real d’inserció social per mitjà d’un projecte d’art teràpia anomenat LiberArte.
La impulsora és l’Associación Tiempos Nuevos Teatro, exemple d’associació de cultura viva comunitària. Gràcies a la gira “Vamos Caminando” que durant aquests mesos recorrerà diferents punts de Catalunya i el País Basc, està donant a conèixer el projecte LiberArte i el testimoni de les joves que hi participen.
A finals de la setmana passada, algunes d’aquestes joves, van ser a Vilanova del Camí, rebudes per una representació institucional, i també a l’Institut Pla de les Moreres on van poder compartir la seva experiència amb l’alumnat.
“Són noies que malgrat tenir només 16, 17 o 18 anys, han estat molt colpejades per la vida, a uns nivells inimaginables per a un jove d’aquí”.
Julio Monge, director executiu de l’Associació Tiempos Nuevos Teatro
Són noies que han viscut els primers anys de la seva joventut privades de llibertat per la seva vinculació a les bandes juvenils salvadorenyes (les conegudes “maras”). Darrere de cadascuna d’elles, hi ha una història de violència i un estigma que no les abandona quan surten de la presó, com explica Julio Monge, director executiu de l’Associació Tiempos Nuevos Teatro.
Des de l’associació van apostar per l’acompanyament d’aquestes joves dins de la presó, però també un cop sortien. El model de reinserció no es podia quedar només en la fase de privació de llibertat, sinó que sobretot les havia d’ajudar a construir el seu projecte de vida una vegada eren fora, precisament per poder escapar de l’espiral de violència del seu entorn social i familiar.
El projecte LiberArte forma part d’un programa més ampli del model que l’Associació Tiempos Nuevos Teatro desenvolupa en el “Centro de Inserción Femenino del Instituto Salvadoreño para el Desarrollo Integral de la Niñez y la Adolescencia” (ISNA) a Ilopango.
Concretament, l’Ensemble LiberArte és una orquestra de corda (amb violí, viola i violoncel) que ha introduït a aquestes joves en el món de la música des de zero. Moltes no havien tocat mai un instrument, però aprendre a fer-ho les ha permès dur a terme tot un treball personal i d’equip, que ha es esdevingut un factor de resiliència i un exercici de llibertat, com explica Mario Marroquín, director de l’Ensamble LiberArte.
“El fet de poder aprendre a tocar un instrument, cosa gens fàcil i que requereix disciplina, les fa sentir orgulloses d’avançar en les dificultats”, diu Marroquín. Participar en l’Ensemble LiberArte ha estat també una cura per a la seva autoestima i un motiu d’orgull personal davant de si mateixes i les seves famílies.
“Moltes s’acaben enamorant del procés i il·lusionant, perquè quan toquen el violí se senten lliures”.
Mario Marroquín, director de l’Ensamble LiberArte
El testimoni d’aquestes joves davant de l’alumnat de l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí va esdevenir una experiència molt enriquidora per ambdues parts. Segons Mario Marroquín, pel jovent vilanoví conèixer la situació d’aquestes noies i l’esforç que han hagut de fer per poder estudiar, els ha fet més conscients de les oportunitats que tenen i del privilegi que suposa gaudir d’una educació pública i gratuïta en un entorn de llibertat.
LiberArte ja compta amb més de 80 components. Una xifra molt significativa considerant que al centre n’hi ha un centenar. No podrien tirar-lo endavant sense el compromís i la complicitat que diferents organitzacions vinculades al món de la cooperació internacional i la solidaritat, en bona part catalanes, han donat al projecte. Amb aquesta gira esperen continuar fent sensibilització i crear noves aliances de col·laboració per donar suport al projecte, per exemple amb agermanaments.
La gira “Vamos Caminando”, impulsada per les entitats catalanes Huacal i la Xarxa de Literatura Salvadorenya, farà parada per diferents ciutats catalanes de la mà del Fons Català de Cooperació, l’Agència Catalana de la Joventut i l’Institut Català Internacional per la Pau durant aquest mes de maig. Després seguiran la seva gira cap al País Basc.