- La proposta de la jove igualadina Marta Pérez Luque és la imatge gràfica de l’agenda d’actes del 8M a la conca d’Òdena.
- La seva reflexió entorn del feminisme confirma que el moviment s’ha rejovenit, és divers, compta amb noves eines i sap beure dels referents de les dones que les han precedit en la lluita.
La Marta té 16 anys i estudia primer de batxillerat artístic. Aquesta era la primera vegada que es presentava a un concurs. El professor de dibuix, com cada any, va animar la classe a participar del certamen que organitza la MICOD. Ella estava animada, però s’ho va prendre com una activitat extra per passar l’estona, perquè li agrada molt ilustrar.
Guanyar el certamen ha estat una satisfacció inesperada i gran. Afirma que li ha fet molta il·lusió veure el cartell editat, pel carrer i a les xarxes socials, així com també rebre la felicitació de moltes persones. Tot plegat suposa una motivació més per continuar fent el que més li agrada.
La imatge que li ha fet guanyar el concurs de cartells de la MICOD, reivindica la vaga i la lluita feminista dels últims 8 de març. Segons ha explicat a Ràdio Nova es va documentar prèviament revisant els cartells de les edicions anteriors, per acabar treballant finalment, en el que per a ella representa l’essència del feminisme: un moviment unitari, divers, amb un objectiu comú que posa la lluita per la igualtat i drets de les dones, al centre.
El resultat és una imatge molt representativa de les darreres mobilitzacions feministes; representa dones diverses aplegades al carrer i amb el lema “Aturem el món” en referència a la vaga, no només laboral, sinó també en l’àmbit de les cures i el treball domèstic.
Els darrers 8M han deixat constància que el moviment s’ha rejovenit
La mirada i la reflexió de la Marta confirmen que el moviment feminista s’ha rejovenit. Tot i la seva joventut ens confessa que se sent satisfeta de poder aportar al moviment i que se sent “molt afortunada” de tenir referents a casa, entre la seva mare, àvia i tietes, que li han ensenyat a lluitar des de ben petita, i també entre les seves amigues, involucrades en diferents comitès feministes.
Segons la Marta aquesta corrent ja no es pot aturar i li alegra veure que al seu entorn les que encara són més joves, com la seva germana, també tenen ganes d’aprendre i entendre els motius d’aquestes mobilitzacions i sumar-se a elles.
La sensació entre les joves és que encara queda molt camí per fer per arribar a assolir canvis estructurals en tots els àmbits: laboral, professional, de cures… i que en les últimes mobilitzacions la reivindicació per la igualtat i els drets de les dones havia anat agafant volada, però la pandèmia ha aturat una mica aquesta embranzida.
És per això que la Marta defensa que “aquest 8M no pot anar a menys”. Ben al contrari, malgrat les restriccions cal trobar fórmules, diu, per continuar estenen un missatge en el nostre entorn més pròxim i sobretot, seguir fent molta pedagogia per educar i prendre consciència que hi ha encara moltes coses que s’han de canviar.
L’agenda d’actes programats per la commemoració del 8 de març s’organitza i coordina des de l’àrea d’Igualtat de gènere i LGTBI de MICOD. Es pot consultar a Internet -tant a la pàgina de la MICOD com dels ajuntaments de la conca- i recull les activitats organitzades des dels ens locals i també des d’algunes entitats.