- L’acte organitzat per Salvem Can Titó, Per la Conca i Unió de Pagesos posa de manifest la voluntat d’un altre tipus creixement per la Conca
- Han posat de manifest la necessitat de plantejar un altre tipus de creixement que faci compatible la indústria, amb l’agricultura, els serveis i el medi ambient
Unes 1.300 persones, segons els organitzadors, han acudit aquest dissabte a la concentració convocada per les entitats Per la Conca, Unió de Pagesos i Salvem Can Titó per oposar-se a la construcció de nous macropolígons a la Conca d’Òdena. Critiquen la falta de transparència i participació en el procés urbanístic engegat pels ajuntaments de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) i exigeixen posar en valor els espais naturals i patrimonials que rodegen el territori. L’acte ha consistit en la lectura d’un manifest on exposen les raons per les quals exigeixen la retirada al Pla Director d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena (PDUAECO). Assenyalen que es tracta d’un pla fet “amb mentalitat antiga i amb idees obsoletes”, que no té en compte “la nova consciència ecològica que està canviat la legislació a tots els nivells” per reclamar un canvi de model econòmic per fer front a l’emergència climàtica.
Cliqueu sobre la imatge per accedir a l’Àlbum Fotogràfic
Respectes als motius que al·leguen els promotors del pla en la lluita contra l’atur, la plataforma argumenta que “més polígons no vol dir menys atur” i posen com a exemple altres municipis, com Martorell, on l’atur és igual al d’Igualada tot i tenir molta més superfície industrial. Afegeixen també que “les empreses que necessiten de grans parcel·les són les de logística que no reactiven l’economia i generen pocs llocs de treball”.
Des de la plataforma afirmen que cal refer el pla director amb previsions realistes i adaptant-lo a les noves normatives en materia de medi ambient, que no existien quan es va redactar. També assenyalen que “el mosaic agroforestal de la Conca ja té una funció econòmica; l’activitat agropecuària de proximitat que s’hi practica és cada vegada més necessària”.
En la lectura del manifest també es va demanar als alcaldes mirar cap al progrés en una altra direcció, cap a un model de futur sostenible, “perquè no ens podem permetre repetir els errors del passat”.
L’acte va comptar amb l’actuació del cantant vilanoví de la Séptima Trastada, Albert Nieto, del grup de rap reivindicatiu El pa de cada dia i de La Coral Xalest d’Igualada que ha finalitzat la trobada.
Amb l’objectiu de complir amb les mesures de seguretat sanitàries, l’organització va establir marques al terra, a una distància d’un metre i mig, i va col·locar cadires per assegurar aquesta distància entre els assistents.
També van fer venda de domassos i camisetes de les diferents entitats durant l’acte que van tenir molt bona resposta. Per altra banda, continuen amb la recollida de firmes que actualment arriben a les 6.000, només en un mes.