- El procès participatiu va arrencar el 2 de juliol amb el primer de 4 seminaris virtuals que han servit per presentar el Pla i per donar veu al territori sobre el model econòmic i social de la Conca i els valors ambientals, paisatgístics, patrimonials i culturals
- La ciutadania pot participar activament fent propostes concretes al Pla o valorant les que es van fent a la plataforma participa.gencat.cat. La primera fase del procès participatiu està oberta fins el 31 d’agost
L’alcaldessa de Vilanova del Camí Noemí Trucharte ha confirmat a Ràdio Nova que està pendent d’una trobada amb la plataforma Salvem Can Titó a qui se li han proposat diferents dies i hores per fer una reunió i oferir-los, de primera mà, informació sobre el Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena, PDUAECO.
Fins ara el govern vilanoví no ha parlat del tema i tampoc ha volgut posicionar-se però l’Alcaldessa lamenta les acusacions que s’estan fent a les xarxes socials i a través de les quals se l’ataca a nivell personal. Noemí Trucharte creu que “la crítica és positiva si és constructiva, si ajuda a millorar les coses; però no ho és si es fa des del desconeixement o amb la voluntat de difamar o crear polèmica”.
L’alcaldessa vilanovina assegura que “el procés participatiu sobre el PDUAECO que va començar a finals de juny però en el qual s’hi treballa des del 2016, és totalment transparent, la participació ciutadana és real i la voluntat de les administracions és elaborar un Pla que incorpori les demandes del teixit productiu, entitats del territori i ciutadania”.
Noemí Trucharte explica que el PDUAECO neix de la voluntat dels municipis que integren la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí, de portar a terme el desenvolupament de noves activitats empresarials a la zona, promovent i potenciant la instal·lació de noves inversions i donant suport a la consolidació del teixit empresarial existent.
Partint d’aquesta base, des del Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha encarregat de la seva redacció a través de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori en col·laboració amb l’INCASÒL i amb la participació dels ajuntaments que formen part de la Mancomunitat.
En aquest context, afegeix Trucharte, és que “s’inicia el procés participatiu amb l’objectiu de recollir les propostes de la població i els actors implicats i que ha de permetre incorporar aportacions de la ciutadania i la societat civil en relació al model de desenvolupament econòmic i les possibles ubicacions de futures activitats econòmiques”. “De moment no hi ha res en ferm, només hi ha debat i propostes sobre la taula. Si hi ha propostes concretes, ara és el moment de fer-les”, acaba dient l’Alcaldessa.
Actualment el procés es troba en la fase d’informació, debats amb experts i actors del territori i recollida de propostes. La primera fase de participació es clou el 31 d’agost. Queden encara dos debats per fer: el dijous 17 de setembre, que se centrarà en la petita i mitjana empresa i el 24 de setembre que debatrà sobre les grans implantacions. Les sessions es faran a les 18:30 h i estan obertes a tothom.
El mes de juliol es van celebrar quatre seminaris virtuals sobre el model econòmic i social de la Conca i els valors ambientals, paisatgístics, patrimonials i culturals
Els eixos principals sobre els que gira el debat són el model econòmic i social de la Conca d’Òdena; els valors ambientals, paisatgístics, patrimonials i culturals; i els possibles emplaçaments per a la implantació de nova activitat econòmica.
El 2 de juliol es va obrir el procés participatiu sobre el PDUAECO del qual se n’han celebrat 4 Webinar o seminaris en línia sobre diferents temes i amb diferents ponents que es van obrir amb la presentació de l’avanç del Pla, a càrrec de personal del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. També s’ha parlat del model econòmic de la Conca d’Òdena amb la intervenció de professionals de l’Incasòl i d’Acció; i del mercat laboral de la Conca, amb les ponències de Francesc Rica i Alfonsa Santistebán, d’UGT i CCOO, respectivament. El darrer seminari va donar veu al territori, amb la participació dels representants de diferents entitats com Per la Conca, UEA, Unió de Pagesos i TIC Anoia.
Cada seminari, a banda de l’exposició dels experts, estava obert a la participació del públic que podia donar la seva opinió o fer propostes concretes. El canal de participació continua obert a través del portal participa.gencat.cat. Malgrat la trascendencia i l’interès que ha aixecat el pla, s’ha registrat molt poca participació, 65 persones i 53 propostes que s’han recollit i que quan acabi el procés de participació, els experts valoraran si són viables o no i si es poden incorporar o no al document final.
Podeu llegir les conclusions de cada seminari i seguir el procés participatiu així com fer-hi aportacions a participa.gencat.cat/processes/PDUAECOConcaOdena. També es poden recuperar les sessions de debat celebrades durant el mes de juliol al canal de YouTube de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’ Òdena.