- Avui 12 de març de 2021, fa exactament un any que es va decretar el tancament perimetral de la Conca d’Òdena: Vilanova del Camí, Igualada, Montbui i Òdena van haver d’afrontar una situació sobrevinguda per la que ningú estava preparat.
- Durant un any els alcaldes d’aquests municipis han hagut de treballar plegats per fer front als reptes que anava plantejant la pandèmia.
La irrupció de la pandèmia ha suposat una sacsejada important per a tots: administració, comerç i restauració, entitats culturals i esportives i ciutadania en general. El 12 de març de 2020, ningú, ni polítics ni ciutadania, s’imaginava l’impacte que tindria aquest virus en les nostres vides.
L’anunci del confinament de la conca, explica Noemí Trucharte, va suposar un atzucac important que li van generar una combinació d’emocions i sentiments trobades: por, angoixa, incertesa, impotència, però sobretot molta tristesa.
Aquesta pandèmia ha provocat una important crisi sanitària que ha deixat al descobert un sistema sanitari amb moltes mancances. Noemí Trucharte creu que és la conseqüència de 10 anys de retallades que han afectat a la sanitat però també als cossos i forces de seguretat.
El coronavirus va ser especialment virulent a Vilanova del Camí on s’ha cobrat moltes vides, especialment de gent gran. Aquest ha estat, explica Trucharte, un dels aspectes més terribles de la pandèmia i el que li ha generat un major sentiment d’impotència.
A l’inici de la pandèmia es va generar molta tensió entre l’Ajuntament i la residència Amavir, a qui se li va retreure poca transparència i manca d’informació. Una situació que en aquests moments, assegura l’alcaldessa, és completament diferent. El centre trasllada a l’alcaldessa un informe diari de tot el què passa a la residència.
Agraïment a la solidaritat, la col·laboració i la implicació ciutadana
Mirat amb perspectiva, hi ha coses de les què com alcaldessa, Noemí Trucharte se sent molt orgullosa, com l’actitud proactiva i col·laboradora que van mostrar durant els primers mesos de pandèmia els veïns i veïnes de Vilanova del Camí.
També agraeix les infinites mostres de solidaritat que van fer arribar a l’Ajuntament tant veïns a nivell particular, com professionals, autònoms i empreses, moguts pel sentiment i la voluntat d’ajudar durant els moments més durs del confinament.
L’alcaldessa ha volgut reconèixer i agrair especialment la tasca i la implicació dels treballadors municipals que durant els primers 15 dies de pandèmia es van posar a disposició de l’administració per fer el què calgués.
Crisi sanitària i crisi econòmica sense precedents
Per contra, la situació més complicada de gestionar han estat les pèrdues de tants veïns i veïnes. El comiat dels éssers estimats en temps de Covid ha estat un dels aspectes més durs.
A banda de la crisi sanitària, la Covid ha portat associada també una crisi econòmica sense precedents. Moltes pimes han hagut de baixar la persiana, hi ha treballadors en ERTO, i ajudes o incentius que no arriben o arriben tard. La situació és complicada, explica l’alcaldessa, més tenint en compte que Vilanova del Camí i l’Anoia registren índex d’atur molt alts.
Des de l’Ajuntament s’han invertit molts recursos, tant propis com d’altres administracions, per revertir la situació i crear ocupació.
A la crisi sanitària i econòmica cal sumar també una crisi social. Aquest confinament i posterior estat d’alarma amb totes les seves restriccions han canviat la manera de relacionar-nos i de comunicar-nos.
L’alcaldessa Noemí Trucharte va acomiadar l’any 2020 amb un missatge institucional en què assegurava que el 2020 ens havia de servir per reflexionar sobre les coses que realment són importants, com la família i una mateixa.
Temps de tristesa, però també d’esperança i alegria
Aquest divendres 12 de març fa un any just de l’anunci del confinament de la conca. I el balanç d’aquest primer any de pandèmia és també una combinació de sentiments: Tristor per totes les pèrdues sofertes, per l’incertesa i l’angoixa patides, Esperança, dipositada en les vacunes que han de contribuir al control i fre de l’expansió del virus, i d’alegria, per totes les mostres de suport que ha rebut durant aquest any.
Els efectes de la pandèmia continuen. I l’administració s’ha preparat per fer-hi front. El pressupost del 2021 ha contemplat un augment de les partides de Serveis Socials, Educació i Promoció Econòmica per cobrir les necessitats de les persones i col·lectius més vulnerables. Malgrat que sembla que la situació es va millorant, diu Noemí Trucharte, aquest 2021 se’ns farà llarg, esperant que la campanya de la vacunació faci el seu efecte i aconseguim la immunitat de grup. Amb el seu particular optimisme, Noemí Trucharte augura la plena normalitat per al 2022.