- La població de més de 85 anys s’ha incrementat un 52% als darrers 15 anys, passant de 117.321 a 178.351 persones. Aquest envelliment de la població afecta més als municipis petits i els més grans, especialment les dones.
- A la província de Barcelona hi ha 460.530 persones amb reconeixement legal de discapacitat, fet que representa el 8% de la població total (2020).
La Diputació de Barcelona i prop d’una vuitantena d’ajuntaments de la província, inclòs el de Vilanova del Camí, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, han signat la ‘Declaració per uns municipis i comunitats cuidadores’ amb l’objectiu de professionalitzar i millorar l’atenció a les persones.
El text expressa el compromís dels ens locals a entendre les cures “com una activitat essencial per a la vida, així com per a la dinamització social i econòmica dels nostres municipis, que requereix major reconeixement i de corresponsabilitat personal, social i institucional”. I concreta un decàleg de 10 accions per avançar en les polítiques públiques locals de les cures.
L’ens provincial destina 55,8 MEUR a la millora de l’atenció domiciliària i el suport a les persones cuidadores. L’ens ha impulsat una reorientació en les polítiques públiques locals d’atenció a les cures als municipis a través d’actuacions a curt, mitjà i llarg termini fins al 2023. Entre les mesures incloses destaquen el suport a cuidadores no professionals de persones en situació de dependència a través de grups d’ajuda, la creació d’espais de trobada entre professionals, la digitalització del servei local de teleassistència, un programa d’acompanyament a persones grans amb soledat no desitjada i la celebració de tallers adreçats a la ciutadania i a professionals del sector.
La presentació del projecte ‘Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat als ens locals de la província’ ha tingut lloc en el decurs de les jornades de cures en la comunitat, que s’han celebrat durant dos dies al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona. En el marc de la cita també s’han presentat documents de diagnosi i tendències del sector serveis socials a la demarcació, experiències en l’àmbit estatal i internacional, així com projectes en marxa a càrrec de la Diputació, municipis i entitats del tercer sector social.
Representant l’Ajuntament de Vilanova del Camí hi ha participat el regidor d’Esports, Rafael Gabarri.
L’envelliment de la població i la feminització de les cures
La població de més de 85 anys s’ha incrementat un 52% als darrers 15 anys, passant de 117.321 a 178.351 persones. Aquest envelliment de la població afecta més als municipis petits i els més grans, especialment les dones. A la demarcació de Barcelona hi ha 460.530 persones amb reconeixement legal de discapacitat, fet que representa el 8% de la població total (2020).
L’any 2020 rebien algun tipus de prestació de servei o econòmica del sistema d’atenció a la dependència (SAAD) 168.429 persones a tot Catalunya, un 70% (120.458 persones) de les quals resideixen a la demarcació de Barcelona. Un 72,1 % de les persones que reben prestacions d’atenció a la dependència tenen més de 65 anys i un 40,4 % més de 85. En la resta de trams, un 22,6 tenen entre 18 i 64 anys, i un 5,3% tenen menys de 18 anys.
A la demarcació de Barcelona hi ha una mitjana d’1,27 recursos per persona amb dependència reconeguda. El recurs més habitual és la prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar i per a persones cuidadores no professionals.