- A l’espai Proactives de Ràdio Nova del mes de gener i de la mà dels Mossos d’Esquadra repassem alguns aspectes bàsics a tenir en compte en les compres online i també, en grans superfícies.
- El programa s’emet cada segon dijous de mes, després de l’informatiu migdia i també podeu escoltar el podcast a la pàgina radionova.cat.
L’endemà de Reis van començar oficialment les rebaixes als comerços que enguany, a diferència del 2021, no estan afectades per les restriccions de moviment. Les rebaixes són una bona oportunitat per a adquirir productes a bon preu, tot i que l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ens recorda no perdre de vista que la reducció en el preu del producte no implica renunciar als nostres drets.
Les rebaixes arriben als establiments físics i també a la venda online, on Mossos d’Esquadra posa especial atenció per alertar de possibles estafes. I és que la compra per Internet ha crescut notablement en els darrers anys. La pandèmia ha generat un increment significatiu del comerç electrònic o ecommerce, oportunitat que també aprofiten els ciberdelinqüents, amb tècniques sofisticades.
Com cada segon dijous de mes, Ràdio Nova us ofereix l’espai Proactives, després de l’informatiu migdia. Aquest mes de gener, el responsable de l’Oficina de Relacions a la Comunitat dels Mossos d’Esquadra, Rubén Rubio, ens facilita alguns consells a tenir en compte per evitar estafes i robatoris en les compres de rebaixes.
És bàsic, recorda, comprar sempre en pàgines de confiança i que tinguin certificacions digitals de seguretat i no caure en el parany de seguir enllaços que ens surtin quan estem visitant una pàgina; “és millor accedir pel navegador al portal de venda i revisar les opinions d’altres consumidors”. També és bo parar atenció als errors ortogràfics que ens poden alertar d’una traducció automàtica i fraudulenta, i sobretot, assenyala Rubio, utilitzar el sentit comú. “La informació dels experts constata que en la majoria d’ocasions les ofertes no passen del 50 o 60 %” explica i si els preus són molt més baixos, pot ser un indici que som davant descomptes irreals, publicitat fraudulenta i una compra no segura.
D’altra banda, en les compres presencials, sobretot en grans superfícies comercials, també cal prendre algunes precaucions, com ara portar la bossa creuada sempre al davant i la cartera, en un lloc segur i tancat.
En el cas de pagaments en efectiu, s’ha d’evitar fer ostentació de diners i portar-los repartits en llocs diferents i quan fem pagaments amb targeta de crèdit, Rubén Rubio ens aconsella custodiar-la sempre, és a dir “no perdre-la de vista, i evitar que se’n faci un ús fraudulent”. A més, recomana prendre precaucions a l’hora d’anotar el pin. En aquest sentit, assegura “a la majoria de comerços anoiencs s’actua amb molta professionalitat”; és molt estesa la bona pràctica de tenir el datàfon a sobre del taulell i fins i tot donar privacitat a l’hora d’anotar el número de la targeta.
Són aspectes que cal tenir en compte, diu, “no ens ha de fer vergonya ser discrets a l’hora d’escriure el pin ni tampoc ens hauria de molestar que ens demanin el DNI si cal, per comprovar si som els titulars de la targeta”.
Al Proactives d’aquest mes de gener acabem parlant també dels robatoris o furts als aparcaments comercials. Rubio ens recorda que el vehicle no és cap caixa forta i també que hi ha pràctiques delictives com el mètode de “la sembra”, en què intervé més d’una persona: mentre una ens distreu quan ja estem sortint de l’aparcament, l’altra aprofita per sostreure’ns la bossa de mà del seient de l’acompanyant.