- Després de participar en algunes sortides, el voluntariat ha fet arribar els resultats de les mostres recollides que evidencien l’impacte humà sobre l’ecosistema i afirmen que l’estat ecològic i biològic del riu és dolent.
L’estat ecològic i biològic del riu Anoia, és dolent. És un fet evident des de fa temps, però ha quedat també palès amb la tasca dels voluntaris del projecte Llegim el riu que implica quinze municipis, entre ells, Vilanova del Camí. És un projecte que es fonamenta en la ciència ciutadana, és a dir en la recerca participativa entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals: Anoia i Cardener. L’objectiu és afavorir el coneixement d’aquest espai i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció.
El projecte està impulsat i coordinat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, i compta amb la participació de 15 localitats de l’àrea d’influència del Llobregat.
La iniciativa va arrencar al juliol amb la formació dels tàndems locals (una persona tècnica de medi ambient i una altra de biblioteques) que es van encarregar d’organitzar els grups que participen en les sortides de camp de cada municipi.
A finals de març van fer la sessió de retorn amb els voluntaris per avaluar els resultats obtinguts de la presa de mostres que es varen fer en un tram del riu. Es van analitzar l’estat hidrològic, ecològic i químic del riu, i es van presentar els resultats, i entre tots es va proposar accions de millora per ser incorporades en la de gestió i conservació dels trams fluvials.
Pel que fa als resultats es va evidenciar un estat ecològic i biològic dolent, i es va detectar l’impacte de possibles vessaments, de brossa d’origen humà com són les tovalloletes, de l’existència d’espècies exòtiques o de la falta de bosc de ribera.
Les propostes realitzades per aquest grup, seran recollides i analitzades per tal de poder donar resposta i aconseguir una millora de l’entorn, tant per part dels mateixos ciutadans i de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, com per les altres administracions competents en la matèria.
Llegim el riu
Llegim el riu se centra en el coneixement de la qualitat de l’aigua del Llobregat i dels seus afluents a la seva àrea d’influència, la qual cosa ha de permetre la generació de noves dades, la recerca i la interpretació de la informació.
En el projecte participen 15 localitats de l’àrea d’influència del Llobregat: Abrera, Balsareny, Gironella, Igualada, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Martorell, Navarcles, Pallejà, El Papiol, Puig-Reig, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç de Castellet, Santa Coloma de Cervelló i Vilanova del Camí.
La iniciativa, que complementa el projecte existent RiuNet, promou punts d’innovació social creats a les biblioteques mitjançant comunitats de persones usuàries que treballen en l’estat hidrològic i ecològic d’un riu.
La direcció científica correspon al Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona. Un cop realitzat l’estudi –a partir de la informació recollida–, es presentaran els resultats –previsiblement durant el primer trimestre del 2022–, i es faran propostes d’acció per ser incorporades en les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial d’aquests entorns. L’Associació Habitats, entitat ambiental que impulsa el Projecte Rius, col·labora també en aquest projecte per tal de coordinar totes les propostes que actualment hi ha al territori.
Amb “Llegim el riu” la Diputació de Barcelona referma el seu suport a promoure iniciatives que consideren la preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals de forma transversal.