La violència de gènere en les relacions entre joves serà el tema d’un teatre fòrum que la companyia Impacta’t Teatre porta als centres de secundària de la conca d’Òdena aquest mes de desembre. Es titula “Toca de peus a terra” i pretén mostrar al jovent quines actituds cal identificar com a violència masclista per no caure en paranys que no tenen a veure amb l’amor ni amb una relació romàntica segura i saludable.
La iniciativa s’emmarca en els actes del programa del 25N Dia Internacional contra la violència masclista i en el Pla d’Acció per la Igualtat de Gènere i el Programa Coeducatiu 2015/2016 de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena.
“Toca de peus a terra” reflexiona sobre les pors, el respecte, l’exclusivitat i el xantatge emocional en les primeres relacions. Consisteixen en la representació d’una peça teatral on es visualitzen diverses situacions que viuen l’Andrea i el Toni, una parella jove en què es comencen a apreciar les primeres senyals de violència masclista. L’obra ajuda a detectar els tòpics de l’amor romàntic i qüestiona activament sobre els límits que no s’haurien de traspassar en cap relació de parella.
Un cop vista la representació teatral, l’alumnat passa de ser només espectador de l’obra a actor o actriu. Se li demana el parer sobre el que ha vist i com intervindria per canviar les actituds dels personatges i superar la problemàtica.
Les representacions de “Toca de peus a terra” a la conca van començar el passat 10 de desembre amb la primera interpretació davant alumnes de l’Acadèmia Igualada i l’Institut Montbui. El dia 18 de desembre l’obra es representarà a l’Escola Anoia i el 22 de desembre, arribarà a l’institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí.
Aquesta, però, no és la primera vegada que Impacta’t Teatre porta aquesta proposta teatral interactiva als instituts de la comarca i segons afirma Anna Caubet, mai no deixa indiferents ni a alumnes ni a professorat que acaben descobrint que la solució per escapar de la violència no és fàcil, però és molt valuós acompanyar la dona que la pateix i no deixar-la sola.
Per la seva experiència amb el jovent, Anna Caubet afirma que encara queda molta feina a fer davant la violència masclista i que cal molta pedagogia per afavorir canvis socials per una eliminació real d’aquesta xacra. El que també tenen clar des d’aquesta associació precursora del teatre social és que el tema de la violència masclista no ha de ser només debat d’un dia assenyalat al calendari sinó tema primordial de treball de l’agenda diària.
Impacta’t teatre ofereix tallers de diferent temàtica social. Podeu trobar més informació al seu web http://impactat.org/