Torna el FineArt Igualada amb exposicions per a tots els gustos

24 Feb 2016
Ramon Muntane i Manel Ubeda FineArt 2016 V02

Ramon Muntané i Manel Úbeda – FineArt 2016A partir de divendres i fins el dia 20 de març els amants de la fotografia tornen a tenir una cita ineludible a la capital de l’Anoia amb el FineArt Igualada. En total, més de 45 exposicions distribuïdes en quinze sales, però també d’un gran nombre d’activitats paral·leles. L’esdeveniment arriba a la quarta edició plenament consolidat i vol esdevenir cada vegada més un referent en el món de la imatge, apropant la fotografia i tot allò que l’envolta, tant al públic en general, com als aficionats i, per suposat, als professionals. La inauguració oficial serà divendres, a dos quarts de set de la tarda, a la sala gran del Museu de la Pell, i comptarà amb l’assistència del conseller de Cultura, Santi Vila.

Trenta-tres fotògrafs, deu escoles de fotografia i imatge i dos col·lectius fotogràfics són els protagonistes de la quarta edició de FineArt Igualada. Un esdeveniment que feia necessari ampliar dates i horaris d’obertura, com explica el coordinador del certamen, Ramon Muntané, per respondre a la demanda de públic, sobretot en cap de setmana.

Una quinzena d’espais expositius repartits per la ciutat permetran gaudir d’aquesta quarta edició. Alguns aprofiten espais patrimonials com és el cas de La Cotonera, que acollirà mitja dotzena d’exposicions, o el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, on hi haurà fins a 24 mostres, una fins i tot, com a novetat, a l’aire lliure.

El FineArt compta amb la participació de fotògrafs de diferent procedència, tant geogràfica –de diferents països- com professional: cineastes, fotoperiodistes, artistes. Aquesta edició comptarà amb fotògrafs provinents del Perú, França i també de la Rioja, Mallorca, Valladolid, Andalusia, Madrid, País Basc, Castella i Lleó i de Catalunya. Entre ells hi ha professionals d’àmbit internacional com els reconeguts Yann-Arthus Bertrand -fotògraf parisenc de renom-, el peruà Mariano Zuzunaga, el cineasta i artista donostiarra José María de Orbe, el premi nacional de fotografia 2012 Eugeni Forcano, el murcià Juan Manuel Díaz Burgos, el mallorquí Francis de Andrés, el reconegut madrileny Javi Camino, el català Manel Úbeda, Miquel Galmes i les també catalanes Lola Montserrat i Montse Campins.


‘Vivències africanes’ sota l’objectiu de Manel Úbeda


El barceloní Manel Úbeda exposarà “Vivències africanes” a la Sala municipal d’exposicions d’Igualada, una obra que, segons afirma, recull una mirada molt personal dels seus viatges. Tot i que no intenta ser documental es fàcil vincular-la a aquest gènere. En qualsevol cas Úbeda afirma que no li agrada posar etiquetes a la seva obra. També confessava a La Carmanyola de Ràdio Nova que la millor seva millor crítica, al menys la més honesta, és la seva dona, qui fins i tot l’ajuda a fer el discurs expositiu.

Una de les xerrades i visites guiades que s’ha programat serà precisament de la mà de Manuel Úbeda a la seva exposició, el dia 3 de març. Aquest fotògraf barceloní dedicat a la docència i que ha participat en múltiples projectes vinculats al món de la fotografia, es mostra satisfet de poder participar al FineArt Igualada, un certamen que espera s’acabi convertint en una altra de les cites referents per als amants de la fotografia.


Àmplia agenda d’activitats paral·leles


Pel que fa a l’agenda d’activitats paral·leles en aquest certamen és molt àmplia: visites guiades, pel·lícules, presentacions de llibres, xerrades, tallers… Muntané afirma que per als organitzadors totes són importants i que en totes posen estimació. Cal destacar, però, dues projeccions: l’estrena en versió original de la pel·lícula Human de Yann-Arthus Bertrand i la projecció de la premiada Aita de José Maria de Orbe.

I és que el FineArt 2016 compta amb noms de reconeixement dins del sector fotogràfic o fotoperiodístic com Carles Palacio, Carles Rodríguez, Cecília Ortíz, Conchi Martínez, Enric Pàmies, Gemma Miralda, Gerard Boyer, Jesús Botaro, Laia Rissech, Maria Abras, Mº Consuelo Alcaide, Maria Llop, Miguel Castellano, el duet RoigLlasera, Santi Bajona, Sebastià Caus i Vicente Peiró.

Com cada edició, també hi ha espais dedicats a fotògrafs igualadins, aquest any el festival compta amb les obres d’Albert Clotet, David Ribera i Roger Velàzquez.

L’esdeveniment també ofereix les fotografies del Premi Ciutat d’Igualada Procopi Llucià i les mostres fotogràfiques del col·lectiu Perpignan Photo Culture en Catalonge.

Per la seva banda, les escoles de disseny i fotografia continuen apostant per FineArt; enguany, el nombre d’escoles ha augmentat de vuit a deu. Es mostren els treballs dels alumnes de l’escola ERAM- Girona, de l’espai de Fotografia Francesc Català-Roca, de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona (Elisava), de Fotoespai Barcelona Centre d’Imatge, de Grisart, de l’Escola Groc, de El Observatorio, de l’Escola d’Arts i Oficis Gaspar Camps d’Igualada i de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.

Tot plegat, com afirma Ramon Muntané, anima a pensar que tothom té cabuda en aquest esdeveniment que vol arribar a tots els públics oferint una amplia varietat de temes i de tècniques.


Seguint la línia de les dues passades edicions, FineArt Igualada opta per la difusió de l’esdeveniment a través de les xarxes socials. Així, el festival comunica totes les novetats tant de participants com el programa d’activitats a través de les plataformes Facebook, Twitter – @fineartigualada i Instagram – fineartigualada – (podeu etiquetar les fotos amb el hashtag #Fineart16 . També us podeu descarregar l’APP FineartIgualada per Android, i accedir a tota la informació a través de la web: www.fineartigualada.cat