El maltractament físic o emocional, l’abandonament, la negligència o l’abús material o financer. Aquestes diferents expressions d’abús o omissió envers les persones grans són una de les formes de violència més ocultes en la nostra societat. Així ho destaquen els promotors de la campanya “Tracta’m bé”, que arriba per tal d’evitar i donar a conèixer aquesta problemàtica social i que s’estrena pràcticament coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran, que es celebra avui, primer d’octubre.
La campanya s’emmarca dins el programa ‘Pel bon tracte a les persones grans a la comarca de l’Anoia’. Es tracta d’una iniciativa liderada pel Consell Comarcal de l’Anoia, que compta amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa” i que vol sensibilitzar i conscienciar la població i fer visible la problemàtica del maltractament a les persones grans i al mateix temps, promocionar conductes de bon tracte a la gent gran i fomentant el debat social sobre l’envelliment digne i la cura de les persones grans.
I és que la paraula “maltractament” és complexa. Què és i on comença el maltractament? De mica en mica s’han definit les diferents formes d’aquesta violència directa o indirecta: des de no atendre les necessitats de la persona gran, fins a l’excés de medicació, les agressions verbals, les amenaces, els crits… o l’ús indegut o il·legal de propietats o finances pertanyents a la persona gran, el fet de negar el dret a l’accés i el control dels diners… I cal assenyalar que aquestes expressions de violència, es poden donar tant en l’entorn familiar, com en l’entorn institucional. Per tant, la responsabilitat social és de tothom.
El pioner en aquesta campanya “Tracta’m bé” va ser el Consell Comarcal del Solsonès. Ara, arriba a l’Anoia i la campanya es presenta oficialment demà divendres, a les 11 a l’auditori del Museu de la Pell. Es desplegarà amb targetons, cartells i un vídeo on es mostren sis escenes de bon tracte amb diferents persones de la comarca de l’Anoia.
Un protocol d’intervenció en casos de maltractament a persones grans
D’altra banda, les entitats de l’àmbit social i de salut de l’Anoia i els cossos de seguretat i justícia del territori treballen conjuntament amb el Consell Comarcal per elaborar un protocol a seguir en cas de detectar una situació de maltractament a una persona gran.
Han començat a elaborar el document, anomenat “Model territorial d’intervenció pel bon tracte a les persones grans”. El text establirà qui i com ha d’intervenir en un cas de maltractament, i quin ha de ser el seu seguiment.
El grup motor estarà format pels tècnics de les entitats que formen part del projecte, que seran els que elaborin el protocol.
La mesa institucional, formada per gerents, caps, coordinadors i presidents de les diferents entitats implicades, validaran el treball elaborat pel grup motor.
Aquest protocol, igual com la campanya “Tracta’m bé” s’engloba dins del programa “Pel bon tracte a les persones grans a la comarca de l’Anoia.
Tot i que està previst que el programa es desplegui per tot Catalunya, l’Anoia ha estat una de les tres comarques pilot en el seu desenvolupament, per la seva “implicació, trajectòria i experiència contrastada” segons afirmen des del departament de Benestar Social de la Generalitat.