Aquest cap de setmana, es fan alguns dels primers actes emblemàtics de les festes nadalenques a Vilanova del Camí. Una agenda que no seria la mateixa sense una activitat que arriba, any rere any, envoltada de la màgia del tió i també de la tradició del pessebre.
La representació del naixement de la Colla Excursionista de Vilanova del Camí té un nom propi des de fa setze anys. És el d’en Pere Bartolí, pessebrista i membre de l’entitat que s’encarrega d’elaborar aquesta artesania per pujar-la al turó de la guàrdia i protegir els excursionistes
Aquesta cultura nadalenca dels pessebres excursionistes han arribat a entusiasmar fins i tot als no creients. I de fet la pujada dels pessebres a la muntanya té una escalfor especial, com la cita d’aquest diumenge a Vilanova del Camí.
La matinal esdevé tot una festa. A les 9 del matí els excursionistes es troben a l’església de Sant Hilari per beneir el pessebre i inscriure’s de manera totalment gratuïta. És només una manera de tenir un control sobre els participants a la sortida que consisteix en una caminada de prop d’una hora, fins a dalt la muntanya. Durant el trajecte els infants poden fer torns per pujar el pessebre i un cop a dalt es fa un esmorzar de pa amb xocolata. Ens ho explicava Pere Bartolí
Però una de les atraccions més esperades de la matinal són els tions que la colla troba cada any a la muntanya. Són dos exemplars molt especials, segurament de la mateixa família: un de 4 metres de llargada, però que encara porta xumet, perquè el facin cagar els més petits i un altre de més llarg, per a la resta de participants. A tots, això sí, els obsequia cada any amb un regalet.
Durant les festes nadalenques, moltes entitats i centres excursionistes porten un pessebre a la muntanya. N’hi ha que repeteixen el mateix lloc cada any, com la Colla vilanovina. En Pere Bartolí, que ha begut d’aquesta tradició des de petit, el crea amb intencions clarament artístiques. El disseny d’aquest any és una maqueta de pedra, fusta i novament molt detallista, no només pel que fa a les figuretes de la representació del naixement, sinó també d’alguns oficis i animals, així com altres escenes (tió i caganer) arrelades a Catalunya.
Els de la Colla, els primers a admirar el pessebre
Com cada any, els primers a veure el pessebre han estat els membres de la Colla vilanovina. El passat 4 de desembre van fer una excursió als Esgavellats i un dinar com a preludi de Nadal en què Pere Bartolí va mostrar-los l’obra.
Francesc Viera i Maria Rosa Carol van ser els encarregats de la sortida als Esgavellats. Van fer un tomb fins a la font de la de l’Anoia, van passar per la font de l’Aguileta i la font de l’Abraçada. El camí els va portar pel torrent de l’hort de l’orient fins endinsar-se en Els Esgavellats, un lloc que els agrada molt recórrer als amics de la colla, com ens explicava aquesta setmana la cronista Francesca Cullerés: “sempre ens sorprenen les seves grutes misterioses, mig amagades per la frondositat del bosc, creació meravellosa de la natura i gaudida per tots els que les hem descobert durant els anys”.
L’única queixa dels excursionistes, que en Pere Bartolí manifestava a Ràdio Nova és la presència d’escombraries que malmeten el bosc i que està fora de tota lògica, com diu Bartolí, “quan disposem del servei d’una deixalleria municipal”.
El pessebrista de la colla ha aprofitat l’entrevista a Ràdio Nova per reconèixer el treball que fan tots els membres de l’entitat: vocals i guies, cronistes, fotògrafs… També ha recordat la darrera contribució feta per l’entitat a la Marató de TV3 que coincideix diumenge amb la sortida de la colla. Els diners recollits en la campanya que han fet aquest any ha estat de mil euros.