Unes 600 persones voluntàries de les associacions de Protecció Civil de Catalunya s’han trobat aquest cap de setmana a Tarragona en la segona commemoració del Dia del voluntariat de Protecció Civil de Catalunya. A la trobada han participat també els membres del cos de Protecció Civil de Vilanova del Camí que han estat distingits per la seva veterania i formació. Des del Departament d’Interior el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha lliurat 27 distincions a associacions i voluntaris de protecció civil, tres de les quals han estat per als vilanovins Joan Manuel Grao, Manuel Espejo i Lluís Palomo.
La jornada, organitzada per la Direcció General de Protecció Civil i la Federació d’Associacions de Voluntaris de Protecció Civil a Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, tenia com objectiu fomentar la relació entre el voluntariat. Les tres distincions als voluntaris vilanovins es van lliurar a proposta de l’associació local. De fet l’entitat ha estat la que ha rebut més distincions en aquesta segona jornada.
Els reconeixements han estat per a Joan Manuel Grao, que porta 30 anys de dedicació i entrega (1984 a 2014) al cos, i a Manuel Espejo i Lluís Palomo per la trajectòria i implicació en els actes de la ciutat en aquest àmbit de prevenció i emergències. El conseller també ha lliurat 8 mencions honorífiques a les associacions que porten inscrites 10 anys al registre del Departament d’Interior.
L’associació vilanovina és una de les més veteranes amb més de 30 anys de servei. De fet, aquesta trobada del Dia del Voluntariat neix a instància de la directiva de la Federació d’Associacions de Voluntaris de Protecció Civil, de la qual el president de l’associació vilanovina, Antonio Rodríguez, n’és membre.
57 associacions de tot el territori català i 600 voluntaris dels 880 que hi ha a Catalunya van participar en la jornada, que ha vist com augmenta el nombre de voluntaris en els darrers anys. Actualment, hi ha 78 associacions i 881 voluntaris/es registrats al Departament d’Interior, gairebé el 40% d’entitats més que el gener del 2013, i hi ha 6 associacions més fent els tràmits al registre. Segons explicava Antonio Rodríguez a La Carmanyola de Ràdio Nova hi havia moltes associacions que no estaven degudament registrades però ara s’estan adaptant a la nova normativa i regularitzant la seva situació. D’aquí l’èxit d’aquesta segona trobada.
La funció de Protecció Civil és la prevenció de béns i persones en escenaris molt diversos: incendis, ensorraments, desastres naturals, accidents, tràfic… La seva tasca principal és la prevenció i la màxima col·laboració amb els cossos de seguretat, ja que el voluntariat actua com auxiliar d’aquests cossos. És per això que la formació és fonamental, com destaca Antonio Rodríguez, i d’aquí que s’aposti per fer cursos que aportin als voluntaris el coneixement que els cal per fer la seva feina amb qualitat.
Una de les novetats que s’ha anunciat en aquesta diada és la creació del carnet de voluntaris de Protecció Civil per un major reconeixement de la seva tasca.
Prohibició d’encendre foc al bosc
Aquest cap de setmana ha començat la prohibició d’encendre foc al bosc. Des del 15 de març i fins al 15 d’octubre del 2014 resta prohibit encendre qualsevol tipus de foc en terreny forestal, arbrat o no, i en la franja de 500 metres que els envolta. Es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals per a la realització de diferents tipus d’activitats relacionades amb el foc, o bé per la crema de restes agrícoles o forestals o bé per a focs recreatius i festes tradicionals.
Segons Antonio Rodríguez la campanya de prevenció forestal d’aquest any serà complicada i dura, perquè les condicions no són gens òptimes i segons afirma el bosc és un polvorí.
Programa la Carmanyola amb l’entrevista a Antonio Rodríguez: